Poslední víkend v letošním roce a s ním naše tipy kam s dětmi | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Poslední víkend v letošním roce a s ním naše tipy kam s dětmi

Před sebou máme poslední víkend v tomto roce, tak si ho ještě pojďte užít. Připravili jsme si pro vás přehled těch nejzajímavějších tipů kam se s dětmi vydat. A to třeba i na Silvestra.

 

Praha

Týden sportu zdarma – Praha

Praha sportovní připravuje v roce 2019 již podesáté projekt Týden sportu zdarma. V rámci této akce budou mít Pražané možnost v období 25. – 31. prosince navštěvovat vybraná sportoviště zdarma. V případě některých sportovišť je vzhledem k jejich kapacitě vyžadována telefonická či online rezervace. Přístup zdarma rovněž není vždy po celou jejich vánoční otevírací dobu, ale jen ve vybraných dnech a hodinách. Online rezervace na konkrétní dny je otevřena 48 hodin před začátkem sportovní aktivity. Pojďte vysportovat řízky, salát a vanilkové rohlíčky!

 

Vánoční exkurze na Letišti Václava Havla – Praha

Vánoční exkurze začínají ve čtvrtek 26.12. a pokračují až do 31.12.2019, vždy v několika termínech. Na všechny exkurze je nutná registrace na webových stránkách letiště, min. 24 hod. předem. Prohlídky se konají i v nepříznivém počasí. Pokud bude sněžit, uvidíte i mnoho zimních strojů na plochách, odmrazování letadel před startem a další zimní zajímavosti leteckého provozu. 

 

Kaleidoskop – dětské představení Černého divadla – Praha

Černodivadelní pohyblivé obrazy tančících zvířat plné barev a kouzel střídají dva kamarádi mimové, kteří společně nebo sobě navzájem vymýšlejí různé kulišárny. Představení je vhodné pro děti od 4 let, ale pobaví se i dospělí. Pro děti hrálo Divadlo Image s úspěchem v mnoha zemích světa a nyní se těší na malé české diváky.

 

Dětské silvestrovské odpoledne na bobové dráze – Praha

Vyrazte na silvestrovské rodinné odpoledne na bobovou dráhu na Proseku, které bude plné soutěží a her. Vše se uskuteční na parkovišti a přilehlé louce u bobové dráhy. Soutěžní kartičky za splněné úkoly budou slosovatelné a odměnou budou lákavé ceny. Jízdy na bobové dráze pro rodiny s dětmi budou zdarma, stejně tak i opékání buřtů na ohni. 

 

Vánoce v ZOO – Praha

Na zbytek vánočních prázdnin od 28. do 30. prosince si pro vás připravili v pražské zoo sadu komentovaných krmení, při kterých zvířata mimo jiné dostanou ochutnávku z dárků, které jim návštěvníci přinesli na Štědrý den. Pro kopytníky nezapomenou přidat neprodané vánoční stromky.

 

Osmdesátky - Jak jsme tady žili – Říčany

Vraťte se do chvíle, kdy jste snili za dveřmi svého pokoje. Vaše děti v říčanském muzeu uvidí a vyzkoušejí si, s jakými hračkami si hráli jejich (pra)rodiče. Co je obklopovalo doma, jaké měli školní pomůcky… Starší žáci si po návštěvě výstavy dokážou vytvořit představu o tehdejší době a pojmenovat změny, které se ve společnosti udály. 

 

Vánoční příběh aneb co se dělo v betlémě – Nové Strašecí

Nečekejte dědu Mráze či Santa Clause a už vůbec ne stádo sobů. V tomto příběhu se vám představí tři králové, pastýři, andělé a samozřejmě Marie, Josef a malý Ježíšek, který vás provede událostmi, jež se udály o Vánocích kdysi dávno v městě Betlémě. Ve výstavní síni muzea Nové Strašecí budou vystaveny tři významné betlémy – tzv. Oráčovský betlém, betlém z kostela Nejsvětějšího Jména Ježíš v Lánech a dva metry dlouhý betlém, který dosud nebyl nikde vystaven, doplněné řadou menších betlémů z papíru, dřeva atd.).

 

Jak jsme slavili Vánoce - Lány

Přijďte do Muzea T. G. Masaryka v Lánech na retro výstavu Jak jsme slavili Vánoce! Připomenete si atmosféru vánočních svátků let sedmdesátých minulého století. Připomeneme si, jaké vánoční dárky se v té době kupovaly – maminky dostávaly luxusní kazety s toaletními mýdly a punčochy (později punčocháče) zn. Elite, tatínkové obdrželi mýdlo na holení Barbus a vodu po holení Pitralon. Kluci se těšili na auta na ovládání, stavebnice Merkur, vláčky PIKO, případně autodráhu. Dívkám dělaly největší radost panenky (hlavně chodící), kočárky, pokojíčky. 

 

Adventní prohlídky – zámek Loučeň

Vychutnejte si atmosféru nejkrásnějších svátků roku na zámku Loučeň i poslední adventní víkend. Užijte si ve slavnostně vyzdobených reprezentativních komnatách netradiční prohlídku zámku, při které se zdobí perníčky, popíjí punč a čaj přímo v zámeckých komnatách a děti do 14 let odcházejí s dárkem, který jim na konci prohlídky vlastnoručně předá kníže či kněžna.

 

Ústecký kraj 

Kouzlo dřevěných hraček - Kadaň

O víkendu budete mít poslední šanci navštívit expozici na Dlaskově statku, která návštěvníky seznámí s životním cyklem tradičního lidového prostředí a jeho zlomovými okamžiky. Při prohlídce statku budete moci nahlédnout do intimních rituálů rodinného života, do radostí i strastí spojených s dětstvím, dospíváním, dospělostí i stářím.

 

Kouzlo Vánoc – zámek Děčín

Kterak se Vánoce slavily před dávnými časy, a ještě k tomu na zámku, se dozvíte během speciálních vánočních prohlídek na Děčínském zámku. Prohlídky probíhají několikrát denně a je nutné rezervovat vstupenky.

 

Vánoční výstava  – zámek Šluknov

Šluknovský zámek se oděl do vánočního hávu, přijďte obdivovat interaktivní vánoční výstavu s nejen historickými vánočními dekoracemi a zvyky.

 

Výstava betlémů – Žatec

Sbírka betlémů žateckého muzea a soukromá sbírka Víta Svorníka z Holedečku bude k vidění v Žatci jen do 30. prosince. Uvidíte betlémy vyrobené z různých materiálů, např. cínu, včelího vosku, mýdla, dřeva, papíru, keramiky, kukuřičného šustí, sádry, skla, slámy, perníkového těsta a dalších materiálů. 

 

Liberecký kraj 

Zrození, život, smrt – Dlaskův statek – Dolánky u Turnova

Nová expozice na Dlaskově statku návštěvníky seznámí s životním cyklem tradičního lidového prostředí a jeho zlomovými okamžiky. Při prohlídce statku budou moci nahlédnout do intimních rituálů rodinného života, do radostí i strastí spojených s dětstvím, dospíváním, dospělostí i stářím. Když se dítě narodilo, přešlo z nebytí do bytí. Křtem bylo uvedeno do společenství lidí – křesťanů. Když děti dostaly první kalhoty nebo sukýnku, získaly atributy svého pohlaví a okolí s nimi začalo náležitým způsobem jednat. Své rituály mělo i společenství dospívající mládeže zvané chasa. Kdo byl přijat mezi chasu, mohl začít chodit tančit k muzice a zajímat se věci milostné.

 

Vánoční prohlídky – Valdštejn

Novinkou letošního programu budou komentované vánoční prohlídky Slavnostního sálu klasicistního domu a hradní kaple. Během prohlídek se mohou návštěvníci seznámit i s tradicemi adventu a Vánoc prostřednictvím zajímavé výstavy na druhém nádvoří a v průjezdu klasicistního domu. Otevřena bude i běžně nepřístupná místnost s expozicí „Aehrenthalské Vánoce“.

 

Skleněné betlémy – Železný Brod

Skleněný betlém patří neodmyslitelně k Železnému Brodu. Těšit se můžete na klasické betlémy ze skleněných figurek, foukaných, tažených či hutních, betlémy vytvořené rytinou na skle, vitrážové betlémy, skleněné mozaiky, podmalby na skle, moderní betlémy vytvořené z dutých skleněných trubic, betlémy z lisovaného skla, ve formě tavené skleněné plastiky, ale i skleněné betlémy v kombinaci s jinými materiály.

 

Vánoce v muzeu – Semily

Na vánoční výstavu můžete dorazit do muzea s pojizerské galerie v Semilech. Mimořádným exponátem na této výstavě bude tzv. Sytovská Madona, vzácná gotická plastika z konce 14. století. Na muzejní zahrádce bude vystaven betlém Vladimíra Kubíka s postavami v životní velikosti.

 

Dětský silvestr v Babylonu – Liberec

Vyrazte s dětmi na odpolední silvestrovskou oslavu do Babylonu Liberec! Těšit se můžete na taneční party pro děti se suprovým DJ a plno zábavy jako např. tvarovací balónky! 

 

Pardubický kraj 

Zimní království starokladrubských koní – Kladruby nad Labem

Národní hřebčín Kladruby nad Labem zve i letos všechny milovníky koní na vánoční návštěvu. Prohlédnete si stáje a dozvíte se zajímavosti o chovu, historii i využití starokladrubských koní. A zváni jste i na císařský zámek, do historické kočárovny s pohádkovým kočárem z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

 

Zimní sportovní park - Pardubice

Na pardubickém závodišti se teď místo koní můžete prohánět vy, a to na bruslích. Až do konce února bude za paddockem nekryté venkovní kluziště pro veřejné bruslení. 

 

Královéhradecký kraj

Přiblížil se vánoční čas – Vysoké Mýto

Víte, že existovaly celkem čtyři varianty betlémů – vánoční, tříkrálový, hromniční a postní? To a ještě mnohem více se dozvíte na vánoční výstavě v muzeu ve Vysokém Mýtě. Uvidíte velké množství historických hraček, kuchařské recepty a dobové oblečení. 

 

Bílá věž vánoční – Hradec Králové

Vystoupejte na vánočně vyzdobenou Bílou věž v Hradci Králové a rozhlédněte se po okolí… Protože všude kolem se rozkládá Polabská nížina, není problém dohlédnout až na vzdálené vrcholky Krkonoš a Orlických hor. Zajímavá je ovšem nejen vyhlídka, ale i samotná renesanční věž. Cestou nahoru si prohlédnete unikátní skleněný model věže, zvon Augustin a hodinový stroj. Ve věži je i vánoční stromeček, který pomáhají zdobit sami návštěvníci. 

 

Čtyřlístek – Hradec Králové

Všechny děti je milují, všechny děti si na ně hrají. Fifinka, Pinďa, Myšpulín a Bobík jsou prostě legendy! Divadelní představení v režii Davida Drábka slibuje zábavu pro „lidi od 3 do 145 let“. Tato hra je v repertoáru Klicperova divadla v Hradci Králové, takže za svými dětskými hrdiny ani nemusíte cestovat až do Třeskoprsk.

 

Tradiční vánoční setkání v loutkovém divadle - Úpice

Klub loutkářů Úpice vás zve na pohádku Jak šli zajíci do Betléma – ovšem loutkoherci hrají tentokrát nejen pro malé, ale i pro velké diváky. A k tomu svařák, punč a cukroví… Prostě ty pravé Vánoce s pohádkou, jenže ne doma u televize, ale s rodinou a přáteli v divadle.

 

Karlovarský kraj

Středověké Vánoce na Seebergu - Ostroh

Sledování vánočních pohádek a ujídání cukroví máte možnost tento rok si poprvé zpestřit návštěvou hradu Seeberg. Otevřen pro Vás bude dva sváteční dny a to 25. a 26. 12. 2019. Můžete navštívit samotnou komentovanou prohlídku s kastelánkou hradu, nebo ji doplnit koncertem středověké vánoční hudby skupiny HOLBA. Tématem prohlídek bude například vznik a vývoj Vánoc, tradice betlémů, vývoj zdobení vánočních stromečků, vánoční tabule, nebo egerlandské Vánoce.

 

Loutkové představení O zlaté rybce - Teplá

V sobotu se bude v prostorách Hroznatovy akademie Kláštera Teplá konat loutkové představení O zlaté rybce v autorském zpracování loutkáře Jana Kindla... Zašuměly vlny, zavířily vlny a z moře se vynořila Zlatá Ryba. “Proč tak křičíš, rybáři?”...

 

Plzeňský kraj

Zimní prohlídky hradu Švihov a výstava o Popelce - Švihov

Určitě jste si o Vánocích nenechali ujít pohádku O Popelce a tak je teď ten správný čas vydat se na pohádkový zámek Švihov, kde můžete navštívit upravený prohlídkový okruh "Hrad" a výstavu "Za tajemstvím Popelčina střevíčku" -  výstavní prohlídkový okruh věnovaný Popelce, která na švihovském hradě bydlela ve filmu Tři oříšky pro Popelku. 

 

Šťastné a vědecké v Techmanii! - Plzeň

Vyrazte s dětmi  během svátků do plzeňské Techmanie – místa, které spojuje vědu a techniku se zábavou. Ježíšek tu na vás sice čekat nebude, o to víc tu ale najdete interaktivních exponátů, u nichž se vyřádí malí i velcí vědátoři.  

 

Skřítkové a trpaslíci o Vánocích - Přeštice

Až do 2.1.2020 můžete navštívit ve vánočně laděném Domu historie Přešticka výstavu sbírky skřítků a trpaslíků. K vidění je zhruba 250 figurek skřítků a trpaslíků sestavených do vánočních scének. Vystaveny jsou vánoční ozdoby ve tvaru trpaslíků, stojany na stromečky, loutky ve tvaru trpaslíků a další. Součástí výstavy je herna pro děti a kouzelné zrcadlo, které z vás udělá trpaslíka. 

 

Jihočeský kraj

Rouhův betlém – Velešín

Již čtrnáctá výstava betlémů a vánoční výzdoby - Rouhův velešínský betlém 2019 se koná v jihočeském Velešíně. Přístupná je o svátcích, a to i na Štědrý den.

 

Vánoční prázdniny v ZOO Dvorec – Borovany

Na Štědrý den přijde Ježíšek nadělovat dárky zvířatům. Této akce se může zúčastnit každý návštěvník, který přinese zvířatům např. piškoty, mrkev, jablíčka, oříšky, pečivo a jiné dobroty, ale třeba i hračky nebo deky. Vyrazit můžete i na oblíbené večerní prohlídky s průvodcem. Prohlídky se uskuteční 28. a 30.12. Probíhat budou oblíbená krmení šimpanze, hrocha, šelem i medvěda. Na zahřátí se bude podávat punč, svařák, grog a nealkoholické horké nápoje.

 

Mašinky (výstava modelového kolejiště) – České Budějovice

Vyrazte do Českých Budějovic na mašinky. Čeká na vás celkem přes 400 metrů kolejí a 50 vlakových souprav na 6ti kolejištích v měřítkách TT, H0 a H0e, ozvučené soupravy, kolejiště pro děti, stovky vystavených modelů, desítky předmětů souvisejících se skutečnou železnicí a opět některé novinky jako například kolejiště s nikdy nerealizovanou stanicí Cetviny a model tunelu Adria.

 

Zimní prohlídky – zámek Třeboň

Zámek Třeboň zůstává i v prosinci přístupný všem milovníkům zámecké architektury a historie. Navíc bude otevřená i druhá prohlídková trasa "Soukromá schwarzenberská apartmá".  Mimořádně otevřena zůstane také hrobka.

 

Silvestrovský výstup – Mehelník

Silvestrovský výstup na Mehelník je tradiční akce pro širokou veřejnost a pro všechny věkové kategorie. Délka pěší trasy měří 15 km a je vedena krásnou přírodou – Územím klidu – „Písecké hory“. Každý účastník dostane na vrcholu malou upomínku, teplý čaj a může si na ohništi opéct vuřty.

 

Vysočina

Novoměstské kufrování – Nové Město na Moravě

Kufrování v Novém Městě na Moravě s buzolou a bylinkovým čajem. Již čtvrté pobíhání po městě s buzolou v ruce a představou hrnku plného horkého, vonícího a lahodného bylinkového thé z bylin sbíraných na lukách Žďárských vrchů. Kdo by si tuto krásnou představu nechal vzít?

 

Pochod krajem pověstí Eduarda Doubka – Ledeč nad Sázavou

Program: Na startu účastníci obdrží mapu s popisem trasy a kvízem. Pro účastníky pochodu bude v cíli připraven pamětní list a drobný dárek. 

 

Jihomoravský kraj

Vánoce na hvězdárně - Brno

Během vánočních svátků se v sobotu Hvězdárna a planetárium Brno promění v kratochvilné hřiště plné zábavy pro děti, jejich rodiče, babičky, dědečky… Po celý den budou promítány za zvýhodněné vánoční vstupné 2D projekce pořadů v digitáriu. Malí i velcí si prohlédnou pohyblivé modely brněnských modelářů nebo si zapózují s kosmonautem. Vánoční výzdoba a drobné dárky samozřejmě nebudou chybět.

 

Vánoční tvoření v muzeu - Znojmo

Od 20. prosince bude přednáškový sál Domu umění patřit samoobslužné dílničce pro děti, kde mohou děti i mezi svátky strávit čas vánočním tvořením pod dohledem rodinných příslušníků.

 

Zlínský kraj

Hrad Buchlov na Štěpána otevře své brány - Buchlovice

Na Štěpána letos nezůstávejte doma a užijte si slavnostní program v jedinečném prostředí buchlovského hradu. Na nádvoří bude vonět svařák, punč a dobroty z domácí zabijačky, užijete si zpívání koled i divadelní představení a podíváte se do prostor mimo běžné prohlídkové trasy. Na nádvoří vás uvítá vánoční stromeček s ozdobami žáků základních škol a dětských dílen. Čeká vás výstava betlémů a krátké divadelní vystoupení s živým betlémem, zpíváním koled a klaněním Tří králů. 

 

Bruslení na nádvoří Jezuitské koleje – Uherské Hradiště

Bruslení pro veřejnost na umělém kluzišti. Pořadatel doporučuje pro lepší požitek s jízdy, brusle nabrousit.

 

Moravskoslezský kraj

Vánoční tradice na věži

Láká vás strávit s dětmi dopoledne na Štědrý den jinak než sledováním pohádek? V Infocentru pod věží Nové radnice v Ostravě budou pro děti připraveny tvůrčí dílničky. Děti si mohou vyrobit ozdobu na stromeček nebo sněhuláka a za tvoření si zaslouží i malou odměnu. Chybět nebudou ani vánoční tradice – házení střevícem, lití vosku, pouštění skořápek nebo krájení jablíčka. Otevřena bude i vyhlídková věž.

 

Vánoce na Jihu – živý Betlém

Přijďte si zazpívat koledy a užít vánoční atmosféru ve čtvrtek.
u kostela Svatého Ducha v Ostravě - Zábřehu. Bude zde ukázka tradičních řemesel, živý betlém a také drobné občerstvení.

 

Pouštění lodiček v zámeckém parku

V zámeckém parku v Odrách se v neděli koná tradiční vánoční akce – pouštění lodiček z přírodních materiálů. Kreativitě při výrobě plavidel se meze nekladou.:-)

 

Olomoucký kraj

Živý betlém v Lipníku

Srdečně vás zveme na tradiční Živý Betlém pořádaný farností sv. Jakuba a Okrašlovacím spolkem ve středu v Lipníku nad Bečvou. Akce začíná programem na náměstí, následným průvodem akce pokračuje v kostele sv. Jakuba a v přilehlé meditační zahradě.  

 

O šíleně statečném Ivanovi

V sobotu můžete zavítat do Kulturního domu Šternberk na vánoční divadelní pohádku O šíleně statečném Ivanovi. Tentokrát převážně nevážně, aneb pohádka pro starší děti a stále mladé dospěláky. Tak trochu praštěná pohádka je inspirovaná klasickými ruskými pohádkami, a tak se v ní setkáme s Ivanem, krásnou Vasilisou, Kostějem Nesmrtelným, trpaslíkem Kolodějem, Babou Jagou a dalšími reprezentanty tohoto osobitého pohádkového světa. Dobrodružná cesta popleteného Ivana za svou vyvolenou je v tomto úsměvném příběhu popisována s nadhledem a humorem.

 

Mámo, táto, nebuď šnek

Vánoce jsou svátky klidu a pohody, ale také dobrého jídla a hlavně cukroví. Pokud máte pocit, že se po svátcích potřebujete protáhnout, máme pro vás tip – v Sokolovně v Přerově si můžete v sobotu zasportovat v rámci akce Mámo, táto, nebuď šnek.

 

Další tipy kam s dětmi nejen o posledním víkendu, ale třeba i v Novém roce najdete na našem webu www.kamsdetmi.com

23. 12. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře