Víkendový útěk do přírody | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Víkendový útěk do přírody

I o tomto víkendu má být krásné počasí a vzhledem k tomu, že pravidla karantény se začala pomalinku rozvolňovat, tak se úplně nabízí vyrazit s dětmi ven. Do přírody, do lesa, na naučné stezky... a proto vám přinášíme pár tipů, kam se o víkendu můžete vydat.

 

Praha

Letňanský lesopark

Na 36 hektarech se nachází 9 ha lesa, louky se solitérními stromy, síť asfaltových cest a také dětské hřiště ve tvaru letadla. Do lesoparku vede síť cyklostezek ze sousedních Kbel, Vinoře a Čakovic. Hladký asfalt je ideální pro bruslaře a cyklisty všech generací. Lákadlem je pak síť jednosměrných stezek pro terénní cyklistiku - tzv. singletraily. Čtyři singltrailové trasy měří přibližně 5400 m. Stezky mají různou obtížnost, pro nejmenší je připraven Baby trail.

 

Stromovka - Královská obora

V sousedství holešovického Výstaviště leží Královská obora, dnes zvaná především jako Stromovka. V současné době slouží k rekreačním, sportovním i kulturně vzdělávacím účelům. Rozloha obory se v různých dobách měnila, v současnosti se rozkládá asi na 95 ha. Oborou vede naučně-zábavná stezka "Stromovkou za poznáním". Na přípravu infopanelů bylo využito původní dřevo z porostů Stromovky, vyplavené při povodních. 

 

Hostivařský lesopark

Hostivařský lesopark společně s Hostivařskou přehradou tvoří významné rekreační zázemí pro velkou část obyvatel Prahy. V lesoparku se nachází velké množství dětských herních prvků, altánů a laviček. Velmi využívaným vybavením lesoparku se stalo volně přístupné piknikové místo s ohništěm. Územím prochází značená turistická stezka, naučná stezka Povodím Botiče a řada cyklotras. V západní části lesa (Chodov) se nachází hájovna se zookoutkem a zatopeným lomem pro vodní ptactvo.

 

Středočeský kraj

Naučná stezka Svatojánské proudy

Naučná stezka Svatojánské proudy vede romantickým hlubokým skalnatým údolím řeky Vltavy, úsekem bývalých Svatojánských proudů, nyní zatopených Štěchovickou přehradní nádrží. Cestu nově provází 15 zastavení, která se věnují okolní přírodě, ale přenesou vás také do dob minulých.

 

Veverčí stezka park Štěpánka

Naučnou stezku veverky Štěpánky najdete v parku Štěpánka v Mladé Boleslavi. Děti baví nejen spousta her po cestě, ale úžasné jsou i živé veverky, kterých žije v parku spousta. Procházka se hodí i pro kočárky. Na trase dlouhé necelý 1 kilometr je připraveno 10 zastavení, u kterých si zahrajete různé hry a dozvíte se zajímavosti nejen o veverkách. Všechny prvky jsou vyrobené ze dřeva.

 

Ústecký kraj

Naučná stezka skřítka Hrobčíka v Hrobčicích

Tato naučná stezka je volně přístupná a začíná za zahradou místní školky. Ze stromů na vás co 100 metrů pokukují roztodivné obličeje. Po 20 minutách dorazíte na mýtinku s pohádkovými postavičkami (Křemílek - Vochomůrka, Šmoulové, Máša a medvěd, Pat a Mat), dřevěnými vyřezávanými sochami. Je zde také stylizované jezírko s hadem a hastrmanem. Na mýtince si můžete dát i svačinu. Celá cesta je doprovázena mnoha lavičkami a odpočívkami.

 

 

 

Liberecký kraj 

Naučná stezka Dřevosochání

V Rokytnici nad Jizerou se na přelomu června a července každoročně koná akce s názvem Dřevosochání. Při ní umělci vyřezávají ze dřeva veliké sochy, které nyní zdobí asi kilometr dlouhou trasu do Františkova. Stezka je nenáročná. Zvládnete ji i s kočárky nebo na kole. Čekají na vás celkem 4 zastávky. Trasa začíná v Horní Rokytnici, na křižovatce Na vrších.

 

Královéhradecký kraj

Naučná stezka Malou Úpou

V obci Malá Úpa na Vás čeká deset malebných zastavení s pohádkami od známe české spisovatelky, paní Marie Kubátové. Na každém zastavení vás potěší panel s pohádkou, přeloženou do angličtiny, němčiny i polštiny, a také herní prvek pro malé výletníky. Na jednotlivých zastaveních jsou také znázorněny reliéfové prvky, které děti překreslují do brožurek (lze zakoupit v informačním centru a dalších chatách).

 

Pardubický kraj

Vodní nádrž Seč

Na Sečské přehradě máte na výběr z mnoha aktivit. Udělejte si krásnou procházku po okolí. Kolem přehrady je řada turistických, cyklistických, ale i běžkařských tras. Nechybí ani koňské stezky. To vše u Sečské přehrady v Pardubickém kraji.

 

Plzeňský kraj 

Lesopark Martinská stěna – Dobřany

Místo, kam vás zveme, bylo zvelebeno patrně již za první republiky. Poválečná doba tomuto koutu Dobřan nepřála a úpadek na sebe nenechal dlouho čekat. Dnes vám ale může nabídnout procházku po více než 2 km dlouhé trase po upravených cestách se 14 zastaveními s popisem, různými symboly (Srdce, Zvon, Kříž), zcela ojedinělým přírodním divadlem, labyrinty a jinými zajímavostmi. Byly zde vysazeny stromy, postaveny krásné lávky a po celé trase se nacházejí lavičky k odpočinku.

 

Karlovarský kraj 

Naučná stezka Smraďoch

Smraďoch zve na krátkou procházku do oblasti tektonického zlomu k přírodním výronům oxidu uhličitého a sirovodíku. Vznikají zde nepravé bahenní sopky, tzv. mofety, a otevřená rašeliništní jezírka. V biotopu rašelinišť rostou některé chráněné rostliny jako například rosnatka okrouhlolistá, tučnice obecná nebo klikva bahenní. Tuto naučnou stezku najdeme na cestě z Mariánských Lázní do Pramenů, je zde parkoviště, lesní cesta a navazující dřevěný chodník s výhledem na bublající jezírka.

 

Jihočeský kraj 

Lesopark U Jakuba

Lesopark s řadou atrakcí pro děti a naučnými stezkami se nachází v bezprostřední blízkosti rozhledny U Jakuba v lesích na Havlově hoře nedaleko obce Valtínov. Lesopark obsahuje přírodní bludiště s perníkovou chaloupkou, staroslovanské opevnění se strážními věžemi i pískoviště pro nejmenší. Pro odvážné je zde podzemní tajná chodba s kostlivcem a příznivci adrenalinu určitě potěší v okolí lesoparku vznikající bike park.

 

Vysočina 

Naučná stezka Čeřínek

Živou i neživou přírodu Čeřínku přibližuje naučná stezka, která začíná asi půl druhého kilometru západně od Dolní Cerekve, za rybníky Chudý a Menší. Kruhová středně náročná trasa začíná i končí ve stejném místě a můžeme ji projít oběma směry. Na čtrnácti zastaveních se seznámíme s geomorfologickými, botanickými a zoologickými zvláštnostmi tohoto území. Přírodní park Čeřínek pokrývá území s řadou biologicky cenných lokalit a s četnými přírodními zajímavostmi z oblasti neživé přírody.

 

Jihomoravský kraj 

Naučná stezka Babí lom

Dopřejte si s dětmi příjemnou procházku po naučné stezce Babí lom, která je připravena speciálně pro rodiny s dětmi. Vyrazit na ni můžete pěšky i ji zdolat na kole, a to díky její nenáročnosti i s těmi nejmenšími. Stezka je dlouhá zhruba 2 kilometry. Stezkou vás provede mravenec Lesík a prostřednictvím deseti informačních tabulí vás hravou a vtipnou formou seznámí se zajímavostmi z prostředí Brněnských lesů. Každé stanoviště hlídá veliká dřevěná socha zvířete, která byla vyřezána z jednoho kusu kmene motorovou pilou od umělce z Jeseníků. 

 

Zlínský kraj

Človíčkova cesta

Interaktivní naučná stezka vhodná i pro nejmenší. Seznamte děti zábavnou formou s historií sportu a nechte je si vyzkoušet zábavné sportovní aktivity. Človíčkova stezka má dvě části – naučnou a interaktivní. V první se naučíte mnoho nových informací a v interaktivní části budete plnit různorodé úkoly. Vyfotit své ratolesti nakonec můžete v lodi vyřezané do jednoho kusu dřeva.

 

Olomoucký kraj

Naučná stezka Rejvíz

Co se takhle vydat přibližně tříkilometrovou naučnou stezkou Rejvíz, která se nachází v severovýchodní části Hrubého Jeseníku? Příjemnou procházku kolem největšího moravského rašeliniště si zpestřete poznáváním mnoha vzácných a chráněných druhů rostlin a živočichů. Stezka vede k Velkému mechovému jezírku a je přístupná celoročně

 

Moravskoslezský kraj

Naučná pohádková stezka ke krtečkově studánce

Do lesů Bruntálska se nastěhovaly pohádkové bytosti. Dřevěné sochy v podobě trpaslíků, skřítků, Hejkala nebo Žabího prince budou součástí nové naučné stezky pro děti v okolí Města Albrechtic. Rovinatá naučná stezka měří necelé dva kilometry, takže ji zvládnou rodiny s dětmi jakéhokoli věku. Po cestě jsou nainstalována řada interaktivních prvků a her. Například zastávka u čísla šest U křemenáče a muchomůrky slouží k rozvíjení tělesné zdatnosti dětí i rodičů. Jsou tam špalky, po kterých mohou děti chodit tam a zpátky či přeskočit na kladinu, která tvoří hada.

 

 

 

16. 4. 2020



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře