Stylová místa, kam se vydat s dětmi za uměním | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Stylová místa, kam se vydat s dětmi za uměním

Rádi byste děti vzali někam za uměním, za kulturou, prostě do galerie, protože počasí venku zrovna nepřeje procházce, kdy vám do zad hřeje sluníčko? Chcete dětem představit a přiblížit umění, ale hravou a zábavnou formou? Pak jsme pro vás vybrali ty nejlepší galerie. A pozor, nejsou jen v Praze.

Pojďte si užít odpoledne nebo klidně celý den v galerii, kde mají skvělý program pro děti. Právě teď vám představíme hned čtyři takové galerie.

 

Galerie Středočeského kraje - GASK

Tento výlet vás zavede do Kutné hory, kde je zřejmě ta nejvíc baby friendly galerie. Dokonce už jste od nás mohli vidět video, kde i maminka Tereza s Bárou vám doporučují návštěvu.

V prostorách tří traktů ve dvou patrech jezuitské koleje probíhají výstavy proměnné a nachází se tu i nová stálá expozice. Celé severní křídlo je pak věnováno dětem. Hned v několika sálech najdete interaktivní vizuální herny, kdy jen tam můžete strávit celé odpoledne. Pestré prolézačky, stavebnice nebo dokreslovánky navržené Barborou Zachovalovou, dětem umožní vstoupit do obrazů proslulých umělců.

Z aktuálních výstav bychom určitě vás určitě rádi pozvali na výstavu Jiří Trnka – V zahradách imaginace, kterou opět ve svém videu zmiňuje i Tereza s Bárou. Můžete ji navštívit až do 22.3.2020. Tento projekt představuje dílo předního výtvarníka, autora animovaných i loutkových filmů a ilustrátora. Jeho první část je určena spíše dospělým. Za to druhá část, tzv. Zahrada, je zaměřená právě na děti. Navazuje na jednu z nejznámějších a nejúspěšnějších Trnkových knih a dokáže děti naprosto uhranout. Důraz výstavy je kladen na interaktivitu a množství animací a audiovizuálních efektů. S dětmi můžete například vyzkoušet štěkafon, zahrát si s bleším cirkusem, sestřelovat netopýry nebo prolézat a klouzat se tak dlouho až se rádi přesunete do odpočinkové zóny ve věži či kavárny.

 

Sladovna – Galerie hrou

Dalším výletem, který bychom vám doporučili, je návštěva galerie Sladovna. Jedná se o největší dětskou galerii v Čechách a najdete ji na jihu Čech ve městě Písek. I zde jsme to otestovali a zde ve videu můžete zavzpomínat s námi.

Galerie hrou je prostorem, kde si společně hrají a tvoří děti i dospělí, kde se od sebe navzájem učí a je možné volné a přirozeně přecházet hranici mezi světem dětí a dospělých. Každý rok zde najdete 2-3 interaktivní expozice + výstavy a expozice, které jsou stálé a tedy neměnné. Z těch stálých se můžete těšit na Mraveniště, jehož autorem je výtvarník Vladimír Větrovský. Máte v něm jedinečnou možnost prozkoumat desítky metrů tunelů a několik komůrek s audiovizuálními doplňky. Vyšplháte na strom, setkáte se s královnou a budete se starat o mravenčí kukly.

                 

Pro menší ratolesti (cca 0 – 6let) je určena expozice Pilařiště. Najdete zde mnoho barev a obrazů, tedy ideální prostředí pro hru, objevování zkoumání světa.

         

Z výstav, pak můžeme jmenovat výstavu Za barokem, kdy se vydáte na malý výlet do minulosti. Ocitnete se v barokním městečku, které čeká na své objevení. Vstoupíte na ulici, která v dobách dávno minulých zdobila obydlí několika důležitých lidí se zajímavými povoláními. Výstavu můžete navštívit až do 15.3.2020.

 

Klášter Broumov - Lapidárium

Třetím výletem, který byste neměli vynechat je do Broumova, respektive do kláštera Broumov. Jde o impozantní barokní komplex a dětem tu, kromě dílniček a komentovaných prohlídek, věnují postupně se proměňující prostor Lapidária. Jde o experimentální galerijní projekt zaměřený na dětského diváka, tzv. koncept autorských výstav pro děti. Nejde v něm o infantilní stylizaci, ale chtějí zprostředkovat živá témata, techniky i výtvarná média dětem, například už jen výškou navěšení obrazů.

Na jaře se chystá výstava Venduly Chalánkové, kdy se návštěvník může stát postavou, která vystoupila z románu, ale stejně tak si třeba zazpívat podle animované písničky.

 

 

 

8smička

Čtvrtou zastávkou nebo stráveným celým dnem pak pro vás může být kulturní prostor 8smička. Tento kulturní prostor najdete v Humpolci. Průmyslový areál dostal zbrusu nový kabát a proměnil se v kulturní prostor 8smička, ve kterém je návštěvníkům zprostředkován kontakt s moderním a současným uměním. Navíc zde ale každou sobotu pořádají rodinné výtvarné dílny, které se vztahuji vždy k aktuální výstavě. Menším dětem program nabízí účastnit se speciální komentované prohlídky pro nejmenší. Autoři prohlídky jim slibují výpravu do tajuplného světa umění, kde nic není nemožné a všechno je možné.

Další variantou, jak zde zabavit ty nejmenší milovníky umění (samozřejmě v doprovodu dospělých), je stavebnice Špulka, kreslení, běhání po okolí nebo tovární vyšívánka. Naopak na větší děti a dospívající cílí 8smičkové vzdělávací programy, kurzy kresby a malby nebo volnočasový kurz Akademie 8.

        

 

Věřte, že toto není všechno. Pokud se vám bude článek líbit, rádi pro vás připravíme pokračování. Zajímavých galerií pro děti je totiž ještě dost. 

Tak schválně, kam se vydáte jako první? Napište nám, jak se vám tam líbilo a co vás zaujalo nejvíce.
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

 

Pro Kam s dětmi
maminka Petra S.

 

22. 2. 2020



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře