Půjdem spolu do Betléma.. Přinášíme vám tipy na nejzajímavější výstavy betlémů v Praze a Středočeském kraji! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Půjdem spolu do Betléma.. Přinášíme vám tipy na nejzajímavější výstavy betlémů v Praze a Středočeském kraji!

Betlémy k předvánočnímu času jistě patří, a proto Vám přinášíme zaručené tipy, kam se vydat za těmi nejzajímavějšími betlémy v Praze a okolí.

 

Základní škola v Těptíně u Kamenice (okr. Praha východ) si pro vás připravila výstavu více než padesáti betlémů ze soukromé sbírky Milana Baše.

 


Výstavu betlémů můžete navštívit i v Kutné Hoře. Již posedmé se rozsvítí svíčky na vánočním stromku v kostele Sv. Jana Nepomuckého u příležitosti tradiční vánoční výstavy, i tentokrát bude kostel plný nejrozmanitějších jesliček a betlémů, nebudou chybět vánoční i novoroční zvykoslovné předměty, které vracívají návštěvníky do dávno minulých časů našich prarodičů.

Také Muzeum Karlova mostu je o Vánocích tradičně zasvěceno betlémům. K vidění zde budou takové unikáty, jako například Slaměný betlém v životní velikosti polského umělce Andrzeje Wrzecionka, Vltavský rybí betlém zapsaný v České knize rekordů, Africký z ebenového dřeva, Námořnický, či betlém z kukuřičného šustí. Výstava bude tento rok doplněna o historii vánoční hudby.

 

 

V Mnichově Hradišti můžete vidět dřevěný malovaný betlém v životní velikosti od výtvarníka a loutkáře Františka Pešána. Najdete jej ve freskami zdobené zahradní budově – sala terreně ve francouzském parku na státním zámku Mnichovo Hradiště.

 

 

Již po 12. bude letos k vidění výstava třešťských betlémů v pražské Jindřišské věži. Betlémářství v Třešti na Vysočině má dlouhou tradici sahající až do počátku 19. století. Některé třešťské betlémy obsahují i 500 figurek a dosahují délky až sedm metrů.

Za betlémy a vánočními tradicemi můžete vyrazit i na pražské Jungmannovo náměstí, kde Betlém klub pořádá již po dvacáté v areálu kostela Panny Marie Sněžné výstavu betlémů – Betlémy a vánoční tradice. Opět bude k vidění cca 200 betlémů, a to jak historických z typických betlémářských oblastí, tak i betlémů ze současné tvorby.

 

 

Raritou mezi betlémy je nejpočetnější betlém ze sena v životní velikosti, který již 10 let nesmí chybět na návsi v obci Čenkov. V roce 2012 byl zapsán do České knihy rekordů. V současné době je v betlémě 53 figur z toho 30 lidských a 23 zvířecích.

 

 

Dalším netradičním tipem je betlém z másla ve středočeských Máslovicích. S vyřezáváním se začalo v roce 2003 a většinou se vyřezává z 20 kilogramů másla. Dílo se uchovává v chladu, aby vydrželo do ledna. Jelikož betlém se vyrábí v Muzeu másla, kromě betlému samotného je tu k vidění také expozice o máslu, formy, obaly, nádoby na mléko, máselnice i malý improvizovaný chlév.

 

 

A samozřejmě nesmíme zapomenout na Betlémskou kapli na Betlémském náměstí v Praze, která si i vzhledem ke svému názvu nemůže odpustit tradiční výstavu betlémů, vánočních zvyků, vánočních ozdob a lidových řemesel.

 

 

Petra Kottová

8. 12. 2019



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře