Jak prožít Vánoce jinak? Zkuste děti i sebe pobavit vědou! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Jak prožít Vánoce jinak? Zkuste děti i sebe pobavit vědou!

Česká science centra, hvězdárny a planetária zvou na vánoční program

Dárky v podobě chytré zábavy a zážitků si pro malé i velké připravila science centra a planetária v České republice. Milovníci vědy si mohou radost z vánoční atmosféry užit i jinak než obvykle a vybírat z bohaté nadílky vánočního programu. Na období adventu jsou v nabídce vědecké pokusy, výtvarné a kutilské dílny, nové pohádkové filmy, představení a zajímavé výstavy.

Jak si zajistit bílé Vánoce, když nebude sněžit? Jak naučit sněhovou vločku levitovat? Jak vypadá káva pod mikroskopem? Co si musí vzít s sebou do vesmíru pejsek a kočička? Jaký je rozdíl mezi americkými a českými Vánocemi a co se dá zažít při zimním mikroskopování? Na všechny tyto a další otázky najdou odpověď návštěvníci zařízení, která popularizují vědu v Ostravě, Plzni, Liberci, Hradci Králové nebo Brně.

 

„O víkendech si zájemci užijí vánoční pokusy, denně pak nový 3D film o létání, otevřený prostor pro kutily Bastlírnu nebo představení v Divadle vědy,“ shrnul nabídku Sven Dražan, programový manažer brněnského zábavního vědeckého centra VIDA! Za návštěvu stojí také výstava COFFEE, která představuje vědu v kávě z pěti hlavních pohledů – biologického, chemického, technologického, ekonomického a historického.

Hvězdárna a planetárium v Brně zve diváky 27. prosince na program Vánoce na hvězdárně s celou škálou kouzelných pohádek za snížené vstupné. Od 28. do 31. prosince se mohou děti i rodiče těšit na Vesmírné Vánoce s novým příběhem Pejsek a kočička letí ke hvězdám. „Pohádkový, vskutku vesmírný, ale i báječně praštěný příběh o pejskovi a kočičce, kteří se v raketě vyrobené z vlastního domečku vydají ke hvězdám. Poznají tak řadu nebeských souhvězdí,“ přiblížila děj filmu Zuzana Kuljovská, vedoucí programového oddělení.

Planetárium Ostrava láká diváky na živě moderovaný pořad s hvězdnou oblohou a na oblíbené večerní pozorování v případě, že je obloha bez mraků. Pokud počasí příznivcům vesmíru nepřeje, má hvězdárna připravený náhradní program. V Ostravě má také bohatou programovou nadílku Svět Techniky v Dolní oblasti Vítkovice. Tam se koná barevná výstava Večerníček a království pohádek. Malí i velcí se mohou těšit na Krtkovo autíčko, Rákosníčkův kolotoč, kostýmy z Krkonošských pohádek, hrad Kulíkov nebo si mohou vyzkoušet práci v dabingovém studiu.

liberecké IQLANDII se děti i dospělí mají šanci zúčastnit tematického programu, kdy pomocí různých druhů mikroskopů, lup a makrolup prozkoumají krásné krystaly. „V našem planetáriu opět startuje oblíbený pořad Jež(íš)kovy voči. Ten nabídneme před každou filmovou projekcí. V pořadu se zaměříme na hlavní představitele českých a amerických Vánoc a vědecky je porovnáme. A také lidem ukážeme, jak vypadala noční obloha přesně 24. prosince v roce 0 nebo jestli doopravdy zvěstovala příchod spasitele kometa,“ pozval na program Jiří Vojtěch, specialista marketingu science centra.

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové má v době vánočních prázdnin také otevřeno. Před večerními programy ve středu 29. prosince od 16 hodin mimořádně zařadila program Polaris vhodný pro děti ve věku od 5 let.

V Techmania Science center v Plzni se tentokrát zaměří na tvorbu vánoční výzdoby. Návštěvníci si vyrobí vlastní sněhovou vločku nebo originální svítící přání s využitím znalostí elektrických obvodů.

V institucích, které sdružuje Česká asociace science center a planetárií, je nově spuštěna Mise Špuntix. Hlavně předškolní děti si přijdou na své při plnění nejrůznějších úkolů v expozicích. Cílem projektu České televize Déčko je vzbudit v dětech zájem o vědu, seznámit je hravou formou s technologiemi, které jsou běžnou součástí našeho světa a neustále se vyvíjejí.

Popularizační centra mají za sebou náročný rok. Návštěvnost mnohdy klesala na minimum a zařízení se potýkala s řadou omezení, kdy nemohla lidem zprostředkovávat radost z poznání.  Stejně jako mnohé další kulturní a společenské instituce jsme museli zavřít, v mnohém se uskrovnit a bohužel někde také snížit počet zaměstnanců. Nicméně věnovali jsme se mnohým činnostem, na které v běžném provozu není čas. S podporou donátorů se nám podařilo obnovit některé expozice, připravit nové vzdělávací aktivity a virtuální a on-line programy,“ popsala situaci ředitelka asociace Ivana Češková.

Stejně jako muzea a galerie je možné expozice science center navštívit bez prokázání bezinfekčnosti. To je ale nutné při vstupu do promítacího sálu planetária, na 3D filmy a na science show. Nezbytná je ochrana úst, dodržování rozestupů a dezinfekce rukou. Aktuální informace o opatřeních a aktuální otevírací době najdou zájemci na webech jednotlivých institucí.

 

15. 12. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře