Království železnic – centrum neomezené zábavy pro celou rodinu | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Království železnic – centrum neomezené zábavy pro celou rodinu


Co dělat s dětmi v Praze?
Na tuto otázku si obyvatelé a návštěvníci Prahy mohou již 14. let odpovědět: Pojedeme do Království na mašinky… Populární expozice sídlí pod administrativním centrem Anděl City a rozkládá se ve dvou podlažích na ploše 3500 m2. Přesto bývá během víkendů a svátků docela plno. Chcete-li si v klidu užít všechny atrakce, doporučujeme vyhnout se těmto termínům, a pokud to jde, vyrazit tam ve všední den odpoledne. Stojí to za to.

V roce 2009 se po otevření mohli návštěvníci kochat fascinujícím světem funkčních modelových kolejišť, která se mezitím rozrostla na současnou plochu téměř 600 čtverečních metrů. Postupně tam budují zjednodušený železniční model České republiky (zatím je hotových 6 krajů). Nejen svou plochou jsou kolejiště největší, ale rozhodně ne jedinou atrakcí Království. 

Brzy si totiž uvědomili, že především menší děti se vydrží dívat pár minut, pak potřebují jiný podnět, aby se za chvilku znovu vrátily. Proto přidali funkční simulátory, nejprve tramvaj T3, pak lokomotivu ř. 141, autobus Karosu, motorák ř. 810 a naposledy i řídící vůz pražského metra z 80. let. Na čelní skla jsou promítány linky pražské MHD nebo průjezdy reálných železničních tratí. Tramvaj je rozhodně nejoblíbenější a během víkendů a svátků se na ni čekají fronty.

Herní koutky pro nejmenší jsou vybaveny auty MultiGo, dřevěnými vláčky Woody a řádírna, která je provedena jako třídící linka na odpady nabízí prolézačky a balónky. Fanoušci rychlých vozů mají také na výběr. Rádiem řízené modely mají vyhrazenou speciální dráhu (dokonce s parametry pro pořádání mistrovství) a jen o kousek dál jsou dvě velké autodráhy. Ta pro menší děti je na tlačítka a 4 formule se řítí na klasickém tvaru osmy s nadjezdem. Pro starší jsou dva delší okruhy – každý dlouhý 37 metrů, plný zatáček a nerovností. Tato auta se ovládají klikou – doslova. Čím rychleji točíte, tím rychleji auto jede. Nevídané, opravdu velmi zábavné a přímo vybízí k závodění.

Pro mladé i starší příznivce moderních technologií jsou k dispozici stanoviště virtuální reality se širokou nabídkou ryze zábavných, ale i vzdělávacích programů. Tu rozšiřuje ještě prémiový obsah, kde si ale po prvních deseti minutách zdarma, musíte čas dokoupit. Ze žhavé současnosti se můžete jen o kousek dál přesunout zpět v čase. V dílně, věnované stavebnici MERKUR nejeden rodič zavzpomíná na svá mladá léta. Věděli jste, že výroba této stavebnice byla zahájena před více než 120 lety? Přesto je stále oblíbená a skvěle procvičuje jemnou motoriku dětských prstíků.

Samostatnou kapitolu tvoří také doplňkové výstavy. Ve vitrínách zaujme velká sekce papírových modelů, letadel, modelových aut a samozřejmě i lokomotiv a vagonů různých měřítek. Doslova obří je depo pro parní lokomotivy ze stavebnice SEVA a velká prezentace LEGO vlaků, včetně popisu jejich vývoje v čase. Modelářskými unikáty jsou velký urbanistický Model Prahy, který vznikal 20 let a Šípův papírový model, který prezentuje pohled na město v první polovině devatenáctého století.  

Před odchodem se rozhodně nezapomeňte zastavit ve foto-koutku. Je trochu skryt za simulátorem tramvaje a najdete tam zelené pozadí a ovládací tablet. Tam vyberete motiv, ve kterém se chcete ocitnout. Můžete malíčkem „brzdit lokomotivu“ nebo nohou „drtit“ věže Karlštejna. Výslednou fotografii s pozdravem z Království železnic pak můžete poslat e-mailem sobě nebo třeba babičce s dědou.

Na návštěvu s dětmi si vyhraďte dvě až čtyři hodiny. Máte-li doma opravdového fanouška železnice, může to být i mnohem déle. A jestli myslíte, že je to celé jen pro kluky, budete překvapeni, úplně běžně tam potkáte maminky s jedním nebo dvěma děvčaty. Stálá expozice sídlí na adrese Stroupežnického 23, v Praze na Smíchově u Anděla.

    

    

    

11. 7. 2023



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře