Chystá se premiéra nové hry "Hurvínek a král Blecha" | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Chystá se premiéra nové hry "Hurvínek a král Blecha"

Divadlo Spejbla a Hurvínka pro své diváky a fanoušky připravuje hned několik novinek. Tou nejbližší je premiéra hry „Hurvínek a král Blecha“. První představení se uskuteční už 26. května a vstupenky jsou již v prodeji. Na novou divadelní sezónu pak připravuje unikátní hudební inscenaci Hurvínek prodává nevěstu, a to ve spolupráci s Janáčkovou operou Národního divadla Brno. Soubor divadla si v dubnu připomněl významné výročí – již 50 let je jeho členem loutkoherec René Hájek.

 

A je to tady! Nová hraje pro děti Hurvínek a král Blecha

Divadlo Spejbla a Hurvínka připravuje na konec sezóny 2022/2023 premiéru hry pro děti „Hurvínek a král Blecha“. „Zkoušky nové hry již pomalu vrcholí. Pro diváky chystáme i překvapení – mimo jiné byla pro inscenaci vyrobena loutka titulní postavy – blecha, která bude svým zpracováním vizuálně kralovat celému představení. Její podobu si ale tvůrci zatím přísně stráží. Kdo ji bude chtít spatřit na vlastní oči, měl by si již nyní, v předprodeji zakoupit vstupenky,“ láká do divadla ředitelka Denisa Kirschnerová. Podkladem pro vytvoření́ hry se staly náměty objevující́ se již̌ v bajkách ezopovské́ tradice. Můžeme na ně narazit ale i v lidových tradicích, jako byla například tulácká vyprávění “O tuleních a bleše”, která byla známá z dob carského Ruska. A co víc? Můžeme na ně narazit i v pasáži z Goethova Fausta “Píseň o bleše.” A jak snadno se Blecha, jakožto správný parazit, zabydlela v kulturních tradicích celého světa, tak nakonec doputovala i k nám, do Divadla Spejbla a Hurvínka. Zde se stala inspirací pro nový dobrodružný příběh našich loutkových hrdinů. Celý život Spejbla a Hurvínka se změní ve chvíli, kdy zjistí, že jejich psí miláček Žeryk má blechy.
A nebyli by to naši hrdinové, kdyby s blechami nenaložili po svém. Hurvínek přesvědčí pana Spejbla, aby si založil bleší cirkus! A pan Spejbl se chopí životní příležitosti.

 

Hurvínek prodává nevěstu!

Janáčkova opera Národního divadla Brno a Divadlo Spejbla a Hurvínka koprodukčně spojili své síly, aby společně vznikla mimořádná rodinná hudební inscenace „Hurvínek prodává nevěstu“ Premiéra je plánována na 24. listopadu 2023 v brněnském Divadle Reduta. Inscenace pak bude od následujícího roku k vidění i v pražském Divadle Spejbla a Hurvínka, kam se z Brna na 14 repríz přesune.

Toto rodinné představení je určeno pro děti od 5let a kromě Spejbla, Hurvínka, Máničky a Žeryka se v něm potkáte i s nejlepšími operními zpěváky České republiky, kteří se pohybují zejména na prknech našich národních divadel a kteří se představí v hlavních rolích Mařenky, Jeníka, Kecala a dalších. Již proběhlo exkluzivní focení divadelního plakátu k tomuto představení a těšit se na něj můžeme v nejbližší době. Při příležitosti uvedení této inscenace je plánována i řada dalších doprovodných setkání a aktivit se Spejblem a Hurvínkem, kterých se bude možnost účastnit v Janáčkově divadle, divadle Reduta, ale i v Divadle Spejbla a Hurvínka.

 

René Hájek – 50 let u Divadla S+H

Uplynulo 50 let, kdy se členem souboru Divadla Spejbla a Hurvínka stal René Hájek. Loutkovému divadlu se věnoval od dětství. Pravidelně působí v porotách loutkářských přehlídek. Po absolutoriu DAMU a krátkém angažmá v brněnské Radosti nastoupil 1. dubna 1973 k „Hurvínkům“. Brzy se ujal vahadla nejen paní Kateřiny, ale také pana Spejbla a svůj loutkovodičský um propůjčil i celé řadě dalších postav. Jeho nezaměnitelný hlas můžete slyšet v mnoha inscenacích a na nesčetně audionahrávkách divadla. Pro divadelní soubor ale také organizuje zájezdy a ujal se role inspicienta.

 

Umělecký šéf divadla po nocích lije…!

Divadlo Spejbla a Hurvínka neustále hledá nové tvůrčí principy nejen ve své umělecké tvorbě, ale i v prostředcích, kterými ji vytváří. Umělecký šéf divadla David Janošek nyní za pomocí nových technologií a materiálů odlévá určité typy loutek a dekorací a nahrazuje tak časově i finančně náročnou výrobu z klasického materiálu – dřeva. Protože je v divadle neustále čilý provoz, dostává se k této činnosti až v pozdních nočních hodinách. Výsledky má přesto velice slibné.


10. 5. 2023



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře