Lichtenštejnské stezky - Břeclavská stezka | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Lichtenštejnské stezky - Břeclavská stezka

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Povrch stezky, nenáročný profil, vhodná i pro děti, délka 16 km, na značkách je lichtenštejnský erb a písmeno B. Pokud se na rozcestí u Františkova rybníka rozhodnete pro Pohansko, přejedete most nad železnicí, po které vlaky míří do Vídně, a dojedete až k dřevěnému mostu přes řeku Dyji. Díky pohraniční stráži, která kdysi ozbrojena velmi přísně střežila toto území, obyčejnému smrtelníkovi zapovězené, se tady dnes mohou prohánět cyklisté po kvalitních cestách s asfaltovým povrchem. Území rozsáhlé obory je zde oploceno, ale vrátka pro cyklisty jsou otevřená. Avšak pozor na jaře – území bývá v případě povodní často zaplaveno. Stezka vás dovede k zámečku Pohansko, kde si můžete prohlédnout expozici nálezů z Velké Moravy a také se občerstvit. Po opuštění obory se stáčí Břeclavská stezka doleva a kolem řeky Dyje vás dovede do centra Břeclavi, města s bohatou historií. K nejvýznamnějším památkám patří zámek, jehož historie sahá do 2. čtvrtiny 11. století, kdy vznikl na strategickém místě (na pomezí tří zemí) dřevěný hrad, který získal jméno po svém zakladateli, knížeti Břetislavovi. A právě kolem zámku a autokempinku vede Břeclavská stezka do Kančí obory a v lužním lese se opět napojí na Poštorenskou a posléze Knížecí stezku souboru Lichtenštejnských stezek. POHANSKO Zámeček PohanskoPohansko u Břeclavi bylo kdysi jedním z nejvýznamnějších sídel Velké Moravy. Muzejní expozice Slovanského hradiště s objevy z této doby se nachází přímo v prostorách empírového loveckého zámečku Pohansko, který v letech 1810 až 1811 nechal postavit rod Lichtenštejnů. BŘECLAV Břeclav je vstupní branou Lednicko-valtického areálu. Rod Lichtenštejnů významně ovlivnil město, když např. na počátku 19. století vtiskl dnešní podobu zámku, postavil knížecí cihelny, architektonicky ojedinělý kostel v Poštorné, školy a další významné objekty. Už od roku 1525 vařil v Břeclavi pivo zdejší pivovar. Rozvoj města velmi ovlivnil příjezd prvního parního vlaku v roce 1839. V roce 1872 vznikla cukerní rafinerie a tento rok byla Břeclav císařským dekretem povýšena na město. Bohatou historii dokladuje také řada církevních staveb, starý židovský hřbitov či synagoga vedle městského muzea a galerie. V létě osvěží koupaliště s toboganem, v katastru města je letiště Aeroklubu, v zimě je otevřen krytý bazén a zimní stadion. Bohaté jsou folklorní tradice, významnou akcí bývají zářijové Břeclavské svatováclavské slavnosti. Farní kostel svatého Václava byl postaven na místě původního barokního kostela, zničeného při bombardování v roce 1944. Nový kostel byl vysvěcen v září 1995. ŽELEZNICE BŘECLAV – LEDNICE jízdy parním vlakem (v období turistické sezony) ZÁMEČEK LÁNY Jednopatrová empírová budova obdélníkového půdorysu leží nedaleko zámečku Pohansko směrem na soutok řek Dyje a Moravy. Zámeček byl postaven v letech 1810-1812. Dnes je v soukromém vlastnictví. Další zajímavosti na trase, např. Zámeček Pohansko.

> Otevírací doba

Od května do října

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj
Město: Břeclav

> Komentáře