Vyhlídka Venušiny misky | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vyhlídka Venušiny misky

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Výrazná ostrovní hora Žulovské pahorkatiny zvaná Smolný vrch (404m) se tyčí ze zvlněné krajiny zvané Šíravy mezi obcemi Černá Voda a Kobylá. Na vrcholu Smolného se nachází přírodní památka Venušiny misky. Z vrcholového skaliska se otevírají úchvatné pohledy nejen na Žulovskou pahorkatinu s loukami Šíravy v popředí, ale také na severní část hlavního hřebene Rychlebských hor. Kopec smolný je tzv. ostrovní hora, která vznikla v teplém tropickém období třetihor. V období čtvrtohor, během pevninského zalednění Žulovské pahorkatiny, čněl vrchol Smolného nad ledovcem jako nunatak. Na skalách jsou vyvinuty četné tvary zvětráváni a odnosu žuly. Jejich vznik je podmíněn erozním účinkem srážkové vody a typickými vlastnostmi žuly. Jedná se zejména o skalní mísy, skalní sedadla a křesla, výklenky, žlábkové škrapy a skalní dutiny zvané tafoni. Největší ze skalních mís má v průměru 1,5 m, je hluboká přes 1 m a pojme asi 65 litrů vody. Pouze v období dlouhotrvajícího sucha bývá mísa suchá, jinak se na jejím dně udržuje stále voda, která se jen zvolna odpařuje. Tyto prohlubně, podle nichž dostaly Venušiny misky název, byly v minulosti považovány za pohanské obětní mísy nebo byly spojovány s nadpřirozenými bytostmi - tzv. Venušinými lidičkami. Tudíž se k Venušiným miskám váže se vícero pověstí. V okolí obce Žulová na Jesenicku se nachází mnoho žulových útvarů, z nichž nejpozoruhodnější jsou právě skalní mísy. Při průzkumu bylo zjištěno asi 108 těchto mísovitých útvarů, jejichž průměr kolísá mezi 30 a 150 cm a hloubka mezi 5 a 100 cm. Lokalit s těmito útvary je třicet, mezi nejznámější patří Smolný, Borový vrch, Píšťala a skalka u žulovského nádraží. Skalní mísy mají většinou pravidelný mísovitý tvar, u něhož převládá šířka nad hloubkou. Tyto útvary vznikly přirozeně, vyskytují i v jiných horninách, nejen v žule. Přesné vysvětlení vzniku však zatím neznáme. V dřívějších dobách byly některé zničeny v důsledku težby kamene. Dnes dochází k poškozování díky neukázněným turistům.

> Otevírací doba

Neomezeně.

> Kontakt

Kraj: Olomoucký kraj
Město: Černá Voda

> Komentáře