Naučná stezka Bouzov | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Bouzov

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

S výhledem na hrad Mezi obcemi Bouzov a Javoříčko vede údolím potoka Javoříčky krásná cesta. Není sice moc široká, ale natolik svůdná, že po ní čas od času projede auto, přestože je z obou stran vjezd motorovým vozidlům zakázán. Po ani ne 5 km dlouhé cestě je vedena i cyklotrasa. A zvlášť ve směru od Bouzova, tedy z kopce, může jet cyklista poměrně rychle. Je tedy dobré dávat na sebe a na své blízké pozor. Na naučné stezce je 7 zastavení s informacemi. Například o Panských rybnících. Ty přehrazovaly tok Javoříčky na několika místech a v minulosti tak vznikly průtočné rybníky. Zanikly asi přes 200 lety. Ještě teď jsou na několika místech vidět zbytky hrází, jsou ale hodně zarostlé. Z původních 5 nebo 6 rybníků obec Bouzov obnovila 3 a 2 vodní tůně. U nich, ale i na jiných místech je pohodlné posezení, někde i se stříškou, aby si návštěvník mohl tato kouzelná místa v klidu vychutnat. Na konci naučné stezky, těsně před Javoříčkem, je i jedna z mnoha studánek na Litovelsku. Má název V korýtkách. Údajně zde vytéká velice kvalitní pitná voda. Studánka je vlevo od cesty, přes louku do kopce. Nejvyšší bod lesa, na jehož okraji se studánka nalézá, má romantický název Paní hora. Studánku není tak úplně snadné najít. Od cesty je vzdálená asi 400 m. Naučná stezka končí před Javoříčkem. Zde je možné navázat na další naučnou stezku s názvem Javoříčko. Nebo se vrátit zpět do Bouzova. Odměnou bude pohled na postupně se odhalující hrad. Nejdříve špička, až nakonec se ukáže v celé své kráse. Jak se k naučné stezce Bouzov dostat? Z Litovle na parkoviště u hradu Bouzov, kde je úvodní tabule, je to 18 km. Velká část trasy vede lesem. Cesta je asfaltová, směrem od Bouzova s větším sklonem.

> Otevírací doba

Celoročně.

> Kontakt

Kraj: Olomoucký kraj
Město: Bouzov

> Komentáře