Kaple sv. Klimenta | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Kaple sv. Klimenta

Foto: Dita Balcarová

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Historie kaple sv. Klimenta Svým založením je kaple sv. Klimenta některými kronikáři pokládána za jeden z nejstarších kostelů nejen v Hradci Králové, ale i v Čechách. Tato teorie o stáří kostela nebyla prokázána. Zmínka o této stavbě je v kronice Opatovického kláštera k roku 1134, kde se uvádí, že jediným známým kostelem ve zdejším místě je právě kostel sv. Klimenta. Na místě tohoto patrně dřevěného kostela byla kolem roku 1260 vystavěna kaple z gotických cihel (dokladem je zbytek záklenku v rohu dnešní Bílé věže). Založení sousedního kostela sv.Ducha na poč. 14.stol. se dokládá tím, že kaple sv. Klimenta již kapacitně nepostačovala. V roku 1339 postihl Hradec Králové zničující požár, takže město vyhořelo a předpokládá se, že spolu s farou a kostelem sv.Ducha vyhořela i kaple sv.Klimenta. Byla však obnovena a používána řádem minoritů. Za ničivých husitských válek byla patrně poškozena i kaple sv.Klimenta. V té době se konaly bohoslužby pro Němce v kostele sv.Ducha a pro Čechy v kapli sv.Klimenta (odtud název Česká kaple). V 16. stol. se v kapli sv.Klimenta již bohoslužby nekonaly a kaple sloužila jako skladiště soli, obilí i zbraní. V roce 1574 byl jihozápadní roh kaple zbořen a ke kapli byla přistavěna Bílá věž. Vchod do kaple byl a do dnešního dne zůstal, renesančním portálem přes přízemí Bílé věže. Až v roku 1680, po návštěvě císaře Leopolda, nechal duchovní správce Sartorius na své náklady kapli sv. Klimenta opravit. Naposled se v původní stavbě sloužila mše svatá 9. dubna 1714 a hned nato se začala bořit, aby mohla být vystavěna nová. Na místě zbořené kaple nechal biskup Jan Adam hrabě Vratislav z Mitrovic vystavět dnešní barokní kapli podle návrhu architekta G. Santiniho. V listopadu 1717 se již konala první bohoslužba. Komplexní obnova byla provedena v letech 1995 - 1999. Architektura a mobiliář kaple sv. Klimenta Kaple je obdélníkového půdorysu s rozměry 17,3 x 12,7 m s otupenými rohy a s rizality na delších stranách. Stavba je kryta osmibokou kupolí, která nese rovněž osmibokou zděnou lucernu zakončenou menší bání. Na vrcholu je vztyčena pozlacená papežská tiára podepřená svatopetrskými klíči. Vnitřek kaple má eliptický tvar, osm párů sdružených jónských pilastrů nese kladí 1,65 m vysoké. Na hlavním oltáři je zavěšen obraz sv.Klimenta, na pravém bočním oltáři je umístěna prosklená rakev s barokními řezbami a s uloženými ostatky sv. Klimenta. Na protějším bočním oltáři stojí polychromovaná Pieta z pol. 18.stol.

> Otevírací doba

Dle otevírací doby Bílé věže.
(Vstup je přes portál Bílé věže.)

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Hradec Králové
Ulice: Rokitanského 168

> Komentáře