Vysoký vodopád | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vysoký vodopád

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Vysoký vodopád, který je považován za nejvyšší vodopád Jeseníků, leží na Studeném potoce asi 3 km severozápadně od vrcholu Pradědu, v nadmořské výšce 1007 metrů nad mořem. Nejkrásnější pohled na něj bývá na jaře, když má dostatek vody. Vysoký vodopád leží v Hrubém Jeseníku na Studeném potoce. Je součástí přírodní rezervace Vysoký vodopád, která se rozkládá na ploše 141 ha v nadmořské výšce 850 m. Jedná se o chráněnou soustavu kaskád horské smrčiny místy pralesovitého charakteru a horské kyselé smrkové bučiny. Původně byl vodopád vysoký 45 metrů. Při povodních v roce 1880 byla však rozrušena skalní stěna, která tvořila jeho podklad, a tak byl vodopád rozdělen na několik kaskád. Přesto se tento soubor kaskád uvádí jako nejvyšší vodopád Hrubého Jeseníku. Po proudu Studeného potoka pod Vysokým vodopádem se nachází několik menších vodopádů, všechny jsou přístupné po modré turistické trase ze Švýcárny do Bělé. I v korytě pod vodopádem jsou zajímavé erozní a evorzní tvary, na vlhkých skalách rostou pozoruhodné mechorosty a kapradiny. Oblast Vysokého vodopádu byla na ploše 15 ha vyhlášena za chráněnou přírodní památku. Skály výšky několika desítek metrů jsou historickým hnízdištěm sokola stěhovavého, území je součástí areálu rysa ostrovida. Žije zde také krkavec velký a ořešník kropenatý. K vodopádu se nejlépe dostanete z obce Bělá pod Pradědem po modré turistické značce nebo z rozcestí pod Pradědem po červené turistické značce na Švýcárnu a odtud po modré značce. Cesta vede stále z kopce asi 5 km.

> Otevírací doba

volně přístupný

> Kontakt

Kraj: Olomoucký kraj
Město: Bělá pod Bezdězem
Ulice: Studený potok

> Komentáře