Tři Kříže ve Slavkovském lese | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Tři Kříže ve Slavkovském lese

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Nedaleko obce Prameny v Slavkovském lese se nalézá národní přírodní památka Tři kříže. Kamenné kříže se tyčí na skalce vpravo od silnice. Trojice křížů, které tvoří dominantu vrcholku kopce, byla vztyčena v roce 1859 jako díkuvzdání za vyléčení nemoci. Byl jsem zde Aktivitu navštívilo 16 lidí Počet hvězdiček je: 2,7/5. Hodnoceno: 4x.Počet hvězdiček je: 2,7/5. Hodnoceno: 4x.Počet hvězdiček je: 2,7/5. Hodnoceno: 4x.Počet hvězdiček je: 2,7/5. Hodnoceno: 4x.Počet hvězdiček je: 2,7/5. Hodnoceno: 4x. 2,7/5 (4 hodnocení) Národní přírodní památka je unikátní lokalita vřesovišť. Důvodem ochrany je hadcový kopeček se vzácnou květenou. V lokalitě rostou vzácnější rostlinné a živočišné druhy, proto je přístup na hadcový vrch omezen. Vzácné rostliny vázané na hadec velmi chutnají vysoké zvěři. Proto je oblast chráněna ohradou z pletiva. Pro lidi je v ní udělán malý průchod, kterým se zvěř neprotáhne. Zřejmě nejvzácnější rostlinou v oblasti je endemický rožec kuřičkolistý. Původně se nedaleko místa nacházela také čtvrt města Pamenů (Sangerberg) zvaná Větrný vršek, ale po jejím zbourání stojí dnes skála opuštěná mezi rozsáhlými loukami táhnoucí se do všech stran. Kdo postavil Tři kříže? O vzniku křížů existuje několik legend. Ta nejznámější tvrdí, že je nechali postavit místní nemocní (někdy zvaní též „tři bratři“), jako poděkování za své uzdravení. O této verzi však chybí jakýkoliv zápis a dnes ještě žijící pamětníci ji zcela odmítají. Proto můžeme s velkou jistotou říci, že se jedná o novodobý výmysl, který vznikl díky novým obyvatelům obce po roce 1945. Důvod, proč zde ony tři kříže byly postaveny, je daleko prostší. Skalce, na které Tři kříže stojí, říkávali místní kdysi „am Stoinl“. Je nutno také zmínit, že obyvatelé Pramenů byli vždy velice zbožní a protože bývali současně i velice bohatí, často nechávali na okolních skalách či v prostorách města vybudovat boží muka, kříže či kapličky. K tomu došlo také v případě Tří křížů. Zhotoveny byly společným dílem sangerberských občanů v roce 1849. Společné dílo zde vystavěli proto, že se jedná o nápadnou kamennou vyvýšeninu v okolí obce, na které byli zvyklí náboženské symboly umisťovat. Také zhotovení křížů je společnou prací několika mistrů, nikoliv jen jednoho. Po jejich zhotovení byly společně v uvedeném roce 1849 usazeny za přítomnosti většiny obyvatel obce na místo, kde se nacházejí dodnes. Zdaleka nejčitelnějším a nejzachovalejším nápisem (jsou psány německy) je text na pravém kříži. Ten se podařilo rozluštit celý. V textu je potvrzen prvotní údaj, že byly kříže postaveny v roce 1849 a skutečně se týkaly jakéhosi uzdravení. V němčině nápis zní: "Zur Ehre Gottes das auf die Curhilfe der vierzehn Notthelfer Heil wiederholen Gottdanke. Hans u. Anna Hahn aus Sangerberg 1849". Česky pak věta znamená: "Ke slávě Boha, který lázeňskou léčbou společně se čtrnácti pomocníky v nouzi pomohli k uzdravení opakujeme Děkujene ti Bože. Hans a Anna Hahnovi ze Sangerbergu 1849".

> Otevírací doba

volně přístupné

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj
Město: Prameny
Ulice: vrch U Tří křížů

> Komentáře