Kalvárie - vyhlídka Tři kříže | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Kalvárie - vyhlídka Tři kříže

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Skalnatý ostroh Kalvárie se vypíná nad pravým břehem Labe s krásnou vyhlídkou na Českou bránu. Pro tři kříže, stojící na vrchu a zmiňované již v rku 1587, se vžil také název Tříkřížový vrch. Je součástí stejnojmenné přírodní rezervace Kalvárie, vyhlášené roku 1993. Nedaleko od obce Velké Žernoseky a přibližně šest kilometrů severozápadně od Litoměřic se na pravém břehu Labe nachází výrazný rulový skalní ostroh Kalvárie se stejnojmennou přírodní rezervací. Ta zahrnuje různé druhy stepní květeny (např. kozinec bezlodyžný, kosatec bezlistý, kavyl Ivanův a další). Dole teče řeka Labe a zdejší oblast (úsek Labe mezi Velkými Žernoseky a Libochovany v délce asi 3 kilometrů) je známá také pod jménem Porta Bohemica neboli Brána Čech. Ostroh, který jakoby střežil zdejší krajinu, je zdaleka viditelný a velmi nápadný svými třemi kříži. První záznamy o dřevěných křížích pocházejí z roku 1587. Historie místa však sahá daleko do minulosti. Nacházejí se zde totiž pozůstatky obrovského opevněného pravěkého hradiště z mladší doby bronzové (zhruba 1000 let př. n. l.), které kdysi kontrolovalo obchodní cestu. Zda se tudy dostávala ze Saska do Čech sůl či jiné zboží není přesně doloženo. Pozdějí zde bývalo keltské a slovanské hradiště. Tři kříže jsou zmiňovány již v roce 1587, k místu se váže mnoho pověstí. Jedna z nich hovoří o třech pannách, které milovaly rytíře z Kamýku. Protože jej však jen jedna mohla dostat za manžela a ony dívky sobě přísahaly věčné přátelství, zvolily nakonec raději společnou smrt. Vystoupily na skálu nad Labem, ještě jednou poslaly rytíři ke Kamýku poslední pozdrav a pak se vrhly do Labských vln. Když se o jejich smrti Kamýcký rytíř dověděl, dal na skále postavit tři kříže.

> Otevírací doba

volně přístupné

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: vrch Kalvárie - Libochovany

> Komentáře