naučná stezka Česká silnice | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

naučná stezka Česká silnice

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Naučná stezka s jedenácti zastaveními vede od Vysoké Lípy do Zadních Jetřichovic. Turistům přiblíží stopy zanechané našimi předky za několik tisíciletí - pravěká sídliště, pracoviště lesních řemeslníků, zaniklou osadu Zadní Jetřichovice i památku na natáčení pohádky Pyšná princezna. Naučná stezka Česká silnice, která vede zhruba šest kilometrů od skalního hradu Šaunštejn až k zaniklé osadě u hranic s Německem, vás seznámí se stejnojmennou silnicí, která byla po staletí významnou obchodní stezkou mezi Čechami a Saskem. Zajímavostí je, že původně vznikla na migrační trase zvěře, později byla rozšířena a využívána jako obchodní stezka. Z bohaté historie této cesty uveďme fakt, že byla například místem vpádu vojsk z Pruska do Čech. Informační tabule, které se na trase objeví, vám o historii této cesty povypráví, a to od střední doby kamenné přes středověk až po zánik osady Zadní Jetřichovice. Na místě, kde tato osada až do konce druhé světové války stála, najdete cedule u jednotlivých „domů“ i s poznámkou, co v nich dříve bývalo. Na stezce nedaleko Vysoké Lípy potěší turisty Uhlířova chaloupka z pohádky Pyšná princezna, která se v těchto místech a také na Dolském mlýně natáčela v letech 1951-1952. Na trase mimo informačních panelů objevíte i pěkné sochy různých témat – setkáte se se soby, kteří zde měli migrační trasu v době kamenné, připomínkou dávné minulosti bude i pračlověk ze stejného období. Ze zvířecích soch potkáte také divoká prasata, bobry anebo dva medvědy, kteří také byli u natáčení Pyšné princezny. Časy nedávno minulé zosobní ruský voják.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: Jetřichovice
Telefon: +420 777 819 916

> Komentáře