Naučná stezka Heřmanický rybník | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Heřmanický rybník

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Nenáročná trasa v délce 3 kilometrů kolem jedinečné vodní plochy Heřmanického rybníka s romantickými posedy mezi rákosím. Heřmanický rybník (116 ha) leží v oblasti široké nivy řeky Odry. Tato vodní plocha je jedinečná díky specifickému složení silně mineralizované vody s obsahem bóru a jódu, což má za následek, že je využíván jako obrovská záchytná nádrž, do níž se čerpají slané důlní vody z hlubin ostravsko-karvinských dolů. Naučná stezka Heřmanický rybník nabízí nenáročnou trasu v délce 3 kilometrů začínající v blízkosti autobusové zastávky MHD "U Dvora" s 5 informačními tabulemi, odpočívadlem a ptačí pozorovatelnou s otevřeným výhledem na rybník a jeho okolí. Heřmanický rybník (116 ha) slouží především celeročnímu sportovnímu rybolovu, rybáři při něm využívají u nás zcela ojedinělé dřevěné posedy s dlouhými přístupovými lávkami. K dispozici je jich zhruba 70 a navozují atmosféru vzdálené asijské země. Rybník dále zaujme porosty rákosí, jež svým rozsahem nemají v širokém okolí konkurenci. Díky rozlehlé vodní ploše, porostům rákosí a skutečnosti, že tudy probíhá jedna z hlavních evropských cest tažných ptáků, patří Heřmanický rybník mezi významná ornitologická stanoviště mezinárodního významu. Každoročně se zde shromažďuje kolem 250 druhů ptáků a můžeme tady vidět velmi vzácné a chráněné opeřence - bukáče malého, slavíka modráčka středoevropského či ledňáčka říčního. Daří se zde rovněž několika druhům obojživelníků, včetně celoevropsky chráněného čolka velkého. Neobvyklou kulisu dělá na dohled stojící halda bývalého Heřmanického dolu, který asi po 150 letech činnosti ukončil těžbu v roce 1993, ale jeho monumentální halda stále prohořívá, i když se postupně odtěžuje a odváží. Tuto přírodní zajímavost můžete navštívit díky Českému svazu ochránců přírody a jeho partnerům, kteří Heřmanický rybník zpřístupnili naučnou stezkou.

> Otevírací doba

Celoročně.

> Kontakt

Kraj: Moravskoslezský kraj
Město: Ostrava - Heřmanice
Ulice: Heřmanický rybník

> Komentáře