Hora Klínovec a rozhledna | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Hora Klínovec a rozhledna

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Na nejvyšší hoře Krušných hor Klínovci (1244 m n.m.) leží 80 m vysoká dominanta radiotelekomunikační věže a rozhledna. Rozhledna zde stála už v 19. století, od 80let však byla ve velmi špatném stavu. Rozhledně hrozil dokonce zánik, ale od roku 2013 je znovu nádherná kamenná stavba přístupná. Již v r. 1817 usnadňovala výhled jednoduchá dřevěná pyramida, kterou poštmistr Florián Makasy a Jáchymovský hostinský Petr Weigl v r. 1838 nahradili otevřeným glorietem. Po vybudování silnice sem v kočárech přijížděli lázeňští hosté z Karlových Varů. V roce 1868 ale gloriet zničil požár. V květnu roku 1880 vznikl v Jáchymově Krušnohorský spolek, jehož členové se rozhodli postavit na Klínovci 17 m vysokou rozhlednu, která byla nakonec slavnostně otevřena 3.8.1884 a pokřtěna po císaři Františku Josefovi I. Velký zájem si ale vynutil přístavbu hostinské místnosti a protože už na přelomu 19. a 20. stol. rostl zájem o zimní sporty, zůstala zařízení na Klínovci v provozu celý rok. Z výstavní haly se stala restaurace a centrum nového objektu, otevřeného roku 1927. Dva roky na to část vyhořela, po opravě a přístavbě získal areál dnešní podobu. Za prohlídku stojí především hotelový sál s unikátním kazetovým stropem, najdete na něm znaky všech obcí a měst pod Klínovcem. V r. 1965 byla uvedena do provozu sedačková lanová dráha z Jáchymova (3 km po žluté turistické značce od kulturního domu v Jáchymově k dolní stanici). Dráha je dlouhá 1630 m, zdolává převýšení 428 m, v provozu je po celý rok. V létě je Klínovec oblíbeným cílem pěších i cykloturistů, v zimě pak vyhledávané lyžařské středisko. Najdete tu dva vynikající ski areály, Klínovec jih a Klínovec sever, na samém vršku spojené slavnou rozhlednou, která se nyní rekonstruuje. Z rozhledny i vlastního vrcholku hory se otvírá nádherný výhled na vrcholky Krušných hor, České středohoří, Doupovské hory, Karlovy Vary, Slavkovský les a Šumavu.

> Otevírací doba

Leden - Červen
1.1. - 30.6.
pondělí - neděle 09:00 - 17:00

Červenec - Srpen
1.7. - 31.8.
pondělí - neděle 09:00 - 19:00

Září - Prosinec
1.9. - 31.12.
pondělí - neděle 09:00 - 17:00

Poznámka
V období od 2.12.2019 do 29.2. 2020 je rozhledna uzavřena.

> Kontakt

Kraj: Karlovarský kraj
Město: Klínovec
Ulice: Jáchymov 1016
Telefon: 353 812 053

> Komentáře