Skalní hrad Jestřebí | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Skalní hrad Jestřebí

> Fotogalerie

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Zříceniny hradu nad obcí na bizarním pískovcovém skalním útvaru, jehož spodní základna je menší než horní plošina. Hrad Jestřebí vznikl ve 2. pol. 13. stol., poprvé se připomíná r. 1296; mezi roky 1300 a 1403 však o něm historické záznamy chybí, pravděpodobně v té době zanikl a dochované pozůstatky pocházejí až z hradu vybudovaného na poč. 15. stol.; nelze vyloučit, že původní hrad stál jinde a nový objekt pouze převzal jeho jméno. Na poč. 16. stol. začal chátrat a před r. 1550 byl už pustý. V 18. stol. se z hradní skály začal těžit pískovec, dnešní stav je díky velkým destrukcím částí skalního bloku v 19. stol. pouze torzem původního; jeden z uvolněných obrovských balvanů dokonce pobořil tři domy. Plocha hradu se rozpadala do dvou úrovní, na nižší se dnes vstupuje novogotickým schodištěm, vestavěným do bývalé studny. Po husitských válkách se na Jestřebí usadili loupežníci a po několik let sužovali okolí; pověsti vypráví o pokladech ukrytých v nitru skal. Na počátku 21. stol. bohužel dál pokračuje destrukce skalního bloku, v r. 2009 se uvolnil masivní blok skály se zbytky zdiva a kvůli ohrožení zástavby pravděpodobnou další destrukcí byly těsně pod hradem někdy mezi roky 2013-17 instalovány ocelové sítě. Přístup: po červené turistické cestě v obci Areál hradu Jestřebí je volně přístupný.

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Jestřebí

> Komentáře