Městský park Trutnov | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Městský park Trutnov

Foto: Dita Balcarová

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Městský park o ploše 4,07 ha, který byl založen v roce 1890 se rozkládá na úbočí kopců zvaných Janský vrch (508 m.n.m.) a Šibeník (509 m.n.m.). Dolní část parku mezi budovami koncertní síně Bohuslava Martinů (bývalý evangelický kostel) a České lesnické akademie v Trutnově je koncipována ve francouzském stylu. Zde v kruhové fontáně z r. 1903 odpočívá trutnovský drak, který celých sto let (1792-1892) zdobil kašnu na trutnovském náměstí. Vystoupáte několik schodů po ozdobném schodišti a jste před bustou trutnovského básníka a revolucionáře roku 1848 Uffo Horna (1817-1860), kousek za ním je replika jednoho z nejvýznamnějších děl trutnovského sochaře Emila Schwantnera (1890-1956). Tanec Smrti. Tento pomník hrdinům I. sv. války nechali roztavit nacisté; v roce 2017 byl zhotovený znovu, a to opět trutnovskou sochařkou Paulinou Skavovou. mytologie3Střední část parku, do které právě vcházíte, je upravena v anglickém slohu a volně přechází v lesopark o rozloze 139 ha s udržovanými cestami a četnými lavičkami, altány a zátišími, které vyzývají k příjemnému posezení. Na mohyle vytvořené z araukaritů (zkamenělé dřevo) je v mramoru ztvárněn portrét básníka Schillera. Znak Trutnova je umístěn o něco výše ve svahu na mohyle z granitových balvanů dovezených z Obřího dolu. V místech první vyhlídky v horní části parku dříve stávala dřevěná zahradní restaurace „Zámeček“, která však v r. 1957 vyhořela. Nad touto terasou můžete navštívit druhou vyhlídku, odkud je úchvatný pohled na panoráma Krkonoš a na část města Trutnova. Odtud je již jen malý kousek na Janský vrch, kde byla v r. 1712 zbudována barokní kaple svatého Jana Křtitele. Park je význačným místem dendrologickým. Studenti a profesoři České lesnické akademie v Trutnově opatřili dřeviny popisnými tabulkami a využívají tyto prostory, zejména však přilehlé malé arboretum, k výuce odborných předmětů. Zda-li pak víte, že ve zdejším parku roste druhý nejvyšší strom v ČR? Je to borovice černá. V lesoparku za prvním trutnovským vodojemem z r.1902 je umístěn pomník se srnkou k poctě básníka přírody Lönse od již zmíněného sochaře Emila Schwantnera V prostorách městského parku a jeho okolí probíhaly ve dnech 27. a 28. června r. 1866 urputné boje. Tisíce mrtvých pruských a rakouských bojovníků dnes již připomínají jen četné hromadné hroby a pomníky, nacházející se po celém lesoparku a v okolí Janské kaple. Přes lesopark vede přehledně značená naučná stezka s informačními tabulemi, kde se o těchto pohnutých událostech r. 1866 dozvíte více. Vzácné cizokrajné stromy a keře jsou opravdovým botanickým klenotem města Trutnova a oázou klidu a odpočinku.

> Otevírací doba

po celý rok neomezeně

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Trutnov
Ulice: Městský park Trutnov

> Komentáře