Vartenberk | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vartenberk

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

6-9, 9-14

> Popis

Výraznou dominantu Stráže pod Ralskem tvoří zámek Vartenberk. Budova s pohnutou historií v rámci programu záchrany architektonického dědictví prochází už od roku 2006 celkovou rekonstrukcí, a to i za přispění Libereckého kraje. Původně na místě stál gotický hrad, který pravděpodobně založil Markvart z Března či jeho syn Beneš z Vartenberka ve 13. století. Po pánech z Vartenberka se majitelem zámku stal šlechtický rod Hyršpergárů, který jej přestavbou změnili na renesanční zámek. Jeho majiteli byli postupně pak Lichtenštejnové, Hartigové a na krátký čas také Albrecht z Valdštejna. Za druhé světové války byla na zámku věznice. Po válce si jej ke svým potřebám zabrala rudá armáda, která uvnitř vybudovala nemocnici a zotavovnu. Budova zámku 11. září 1987 vyhořela. Na protější straně Zámeckého vrchu, kde se Vartenberk nalézá, se nachází kaple svatého Jana Nepomuckého, která je se zámkem spojena lipovou alejí. Hrad není veřejnosti přístupný.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Stráž pod Ralskem
Ulice: Stráž pod Ralskem

> Komentáře