Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník

Foto: Dita Balcarová

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Dřevěná ornitologická pozorovatelna Celková výška: cca 9m Výška vyhlídkové plošiny: cca 4,5m Otevírací doba: volně přístupná Výhled: výhradně Bohdanečský rybník a přilehlé okolí Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybníka (vyhlášena v roce 2005 na území cca 248 hektarů) se nachází na Pardubicku na severozápadním okraji města Lázně Bohdaneč. Společně s rybníkem Matka jsou pozůstatkem středověké rybniční soustavy z 16. století napájené uměle zbudovaným Opatovickým kanálem a představují významnou ornitologickou lokalitu s výskytem řady vzácných druhů (např. bahňáci, bukač velký, slavík modráček, ťuhýk obecný, čírky, kachny, racci, chřástal kropenatý, labuť velká, jeřáb popelavý) s komplexem vodních, mokřadních a lesních ekosystémů. Ačkoli byla lokalita v roce 1951 prohlášena za zvláště chráněné území, probíhal zde až do 70. let minulého století chov vodní drůbeže Státním rybářstvím Litomyšl a intenzivní chov ryb. Původně obhospodařované slatinné louky zarůstaly náletovými křovinami. Revitalizace zde probíhá od 90. let minulého století (obnoveno kosení rákosí a luk, likvidace náletových křovin, vytvoření tůní a ostrůvků, odbahnění Bohdanečského rybníka). V současnosti zde působí Česká společnosti ornitologická a Spolek pro ochranu mokřadů, které zde každoročně pořádají např. Vítání ptačího zpěvu, Svátek hmyzu, Festival ptactva či Pletení pomlázek. Jedna z částí zdejší naučné stezky vede na Polákův poloostrov Bohdanečského rybníka, kde do roku 2015 stávala jednoduchá dřevěná ornitologická pozorovatelna připomínající myslivecký posed. Kvůli svému špatnému stavu však musela být v létě 2015 odstraněna, na jaře 2016 byla (v rámci dokončovacích prací revitalizace Bohdanečského rybníka) nahrazena novou 8m vysokou dřevěnou pozorovatelnou. Jedná se o stavbu z dubového a modřínového dřeva s rákosovou střechou, jejíž vybudováno iniciovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

> Otevírací doba

po celý rok neomezeně

> Kontakt

Kraj: Pardubický kraj
Město: Lázně Bohdaneč
Ulice: Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník

> Komentáře