Rozhledna Malý Chlum | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Rozhledna Malý Chlum

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Dřevěná rozhledna z roku 2005. Volně přístupná. Je to celodřevěná rozhledna s dvěma vyhlídkovými plošinami (horní plošina 7m), na které musíte vyšplhat (jako kamzík) po dřevěném žebříku. Rozhledna Malý Chlum se nachází na vrcholu stejnojmenného kopce (488 m n.m.), který podobně jako jeho sousední vrchol Velký Chlum (paradoxně nižší - 460 m n.m.) dostal jméno podle staroslovanského označení "zalesněného návrší s dlouhým hřebenem" - chlumec. Oba Chlumy leží na dohled od frekventované silnice R43 Brno - Svitavy, nedaleko Černé Hory. Na vrcholu Malého Chlumu se kdysi nacházelo silně opevněné haltštatské hradiště se vstupní částí vytesanou v bloku opuky. V roce 2005 zde byla tesařem Janem Opatřilem z nedaleké Doubravice nad Svitavou postavena dřevěná rozhledna vysoká asi 10m, ale už i samotný travnatý tabulový vrchol poskytuje překrásný výhled. Rozhledna je je vkusně doplněna stylovými lavičkami a držáky na kola. Žertem se o ní říká, že je to největší posed v republice, ale to nic nemění na faktu, že výhled je tu skutečně nádherný a to kruhový, ničím nerušený ani nestíněný v plném rozsahu 360°. Kudy na rozhlednu: Trasa začíná v Doubravici nad Svitavou u zastávky ČD. Odtud budete pokračovat po červené turistické značce až do obce Obora. Odtud budete pokračovat do místní části Huťi sv. Antonie (jedete-li autem, tady můžete zaparkovat) a z ní až k výraznému rozcestí Pod Malým Chlumem. Odtud pak červeně značenou odbočkou vystoupáte na vrchol k rozhledně. Délka trasy je 4,5 km, převýšení 190 metrů. Druhou variantou je vystoupit na autobusové zastávce "Lysice, Perná", kam se z Brna dostanete snadno, protože zastávka je na hlavním tahu z Brna na Svitavy a zastavují zde (na znamení!) autobusy také směrem na Boskovice nebo Velké Opatovice.

> Otevírací doba

Volně přístupná - celoročně

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj

> Komentáře