KOSTEL SVATÉHO MIKULÁŠE | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

KOSTEL SVATÉHO MIKULÁŠE

Foto: Dita Balcarová

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Roubený kostel, zasvěcený svatému Michaelu archandělu vznikl 1605 ve východoslovenské obci Habura u Medzilaborců. Roku 1740 byl prodán a přestěhován nedaleké vsi Malá Polana, kde byl v roce 1759 zasvěcen svatému Mikuláši Divotvorci. Kostel zde patřil řeckokatolické církvi a svému účelu sloužil až do roku 1915, kdy byl silně poničen za první světové války. Opraven byl až po vzniku Československa, ale od konce dvacátých let dvacátého století nebyl využíván, protože v Malé Polaně byl v té době postaven kostel již kamenný. V roce 1934 byl stav kostela velmi špatný a hrozil jeho zánik. Stavba byla proto nabídnuta k odkoupení do Hradce Králové. Zastupitelstvo Hradce Králové schválilo na návrh starosty města Josefa Pilnáčka koupi kostelíku za dvanáct tisíc korun československých. Kostel byl během května a června 1935 rozebrán a přepraven po železnici do Hradce Králové. Už v létě 1935 stál kostelík v novém "domově", a to v Jiráskových sadech. Po drobných úpravách byl 28. října roku 1935 slavnostně otevřen jako památka padlých za první světové války. V současné době je kostel majetkem města. Kostel svatého Mikuláše se nachází v centru města v Jiráskových sadech u soutoku Labe a Orlice. Je nejenom atraktivním turistickým cílem ale i ideálním prostředím pro pořádání komorních kulturních a společenských akcí. Kapacita kostela je maximálně 40 míst a k dispozici je i oplocený pozemek přiléhající ke kostelu. Program a pronájmy zajišťují pracovníci Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Hradec Králové
Ulice: Jiráskovy sady

> Komentáře