Plešivec u Hlinné | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Plešivec u Hlinné

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Nad Tlučeňským údolím, pod výrazně dominantním Hradištěm, se vypíná široký, 509 m vysoký čedičový kužel, na jehož záp. svahu se nacházejí stěny bývalého lomu, malý lom je i na vých. úpatí. Větší část vrchu porůstá listnatý les s duby šípáky, lípami, javory, jasany, břízami a jeřábem břekem. Věkovité exempláře lip nalezneme i v suti těsně pod vrcholem. Vrchol, jihozápadní až západní, zčásti i severovýchodní svah pokrývají rozsáhlá suťová pole - tzv. kamenné moře. Přechod přes horní partii suťoviště, kudy vede značená trasa, je nepochybně nevšedním a silným zážitkem. Jedním z nejzajímavějších míst Českého Středohoří je neoddiskutovatelně vrchol Plešivce (509 m). Přestože větší část Plešivce pokrývá smíšený les, na jižním svahu se rozprostírá velké suťové pole. Sutě můžeme najít i na severozápadním a západním svahu hory. Hlavní zajímavostí jsou však (zčásti uměle vytvořené) ledové jámy na úpatí největšího suťového pole, ve kterých se dlouho, často až do počátku léta, udržuje led a sníh, chladný vzduch zde přetrvává i v době největších letních veder (aktuální stav ledu a sněhu zde). Je to způsobeno tím, že v dutinách, ohraničených čedičovými balvany, se hromadí těžký studený vzduch, který vlivem dokonalého utěsnění slehlými zvětralinami v dolní vanovité části suti nemůže proudit a unikat. Funkce ledových jam byla v minulosti narušena těžbou kamene. Na ochranu volných, otevřených sutí byla tato lokalita 14. 10. 1966 vyhlášena Přírodní památkou, na současnou výměru 32,7 ha přehlášena 30.7.1993. Pod vrcholem se nachází Ledová studánka se stálou teplotou vody od 5 do 7° C. Na jižním svahu stojí barokní kaple sv. Jana Křtitele postavená roku 1660, kolem ní rostou staleté duby. Z vrcholu se otevírá pohled do širokého okolí, západně na tok Labe a vrch Lovoš, na jihu je vidět obec Miřejovice dále Litoměřice a zřícenina hradu Kamýk s okolním Hazmburkem a Košťálovem.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: Kamýk
Ulice: Kamýk u Litoměřic

> Komentáře