Mordýřská studánka u Černé Studnice | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Mordýřská studánka u Černé Studnice

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Studánka se nachází je u lesní cesty nedaleko silnice z Dolní Černé Studnice do Huti. Lesní studánka je prastará, pamatující prý druhou siřišťovskou sklárnu. Její původní název byl s Märderbärnl. O Mordýřské studánce se ve zkratce traduje tato pověst: Ve druhé polovině 17. století stála pod Šumburkem v Huti sklárna patřící Schürerovi z Waldheimu, majiteli huti ve Mšeně, huťskou sklárnu řídil pořádný a svědomitý správce jménem Schubert. Ten měl pohlednou a vzdělanou dceru Káču, která se zakoukala do mladíka Jindřicha Vantnera z okruhu mšenské sklárny. Při výplatních dnech byl Jindřich jako spolehlivá osoba občas pověřen doručit peníze do Huti. Jednoho dne se mu stala tato cesta osudnou, po dlouhém čekání ho skláři ze siřišťovské sklárny nalezli poblíž lesní studánky úkladně zavražděného. Po čase byl u jednoho ze sklářů, jenž se oběsil, nalezen Vantnerův váček se zbytkem peněz. Obraz vraha se prý zvědavcům občas zjeví v kamenné prohlubni studánky. Od této doby je pramen u Prostřední Beranské lesní cesty nazýván Mordýřskou studánkou.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Nová Ves nad Nisou
Ulice: Dolní Černá Studnice

> Komentáře