Zřícenina hradu Brtnický hrádek | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Zřícenina hradu Brtnický hrádek

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Z všech šesti hrádků České Švýcarska a Lužických hor je Brtnický hrádek nejmenší svou rozlohou. Ve 14. století, hlídal jako ostatní, rozlehlé panství Berků z Dubé, spolu s nedalekým Vlčím hrádkem chránil nejkratší spojení od Labe na Šluknovsko a do Lužice, to byla tzv. Lužická obchodní stezka. Neznáme však stavitele hradu a ani původní název hrádku. Na skalisku ve tvaru bochníku jsou dodnes patrné vytesané sklepní prostory, které byly pod jedinou hradní věží. Můžete také najít stopy po otvorech na trámy. Výstup na samotný hrádek je po úzké trase v severním boku skály, to bylo také velkou výhodou hrádku, protože se dal hájit s minimem lidí. Na hrádku patrné také zásahy z předminulého století, kdy si Kyjovský horský spolek, v roce 1890, v prostorách hrádku vybudoval spolkovou klubovnu, která se však nedochovala. Jediné občerstvení na trase je možné na začátku cesty v Brtníkách nebo až poté v osadě Kopec. K hrádku se dostanete po zelené značce z Brtníků přes Šternberk (lesní samota, kde kdysi stával lovecký zámeček, zbouraný kvůli napadení dřevomorkou) a Soví vyhlídku. Přístup k Brtnickému hrádku vede od hlavní značené stezky odbočkou 300 m k vlastní hradní bráně. Výstup na samotný hrádek je po úzké trase v severním boku skály. Trasa je nenáročná, dlouhá cca 12 km.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: Staré Křečany
Ulice: Staré Křečany

> Komentáře