Čertova zeď | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Čertova zeď

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Čertova zeď je národní přírodní památkou a táhne se jižně od silnice mezi Českým Dubem a Osečnou. Ačkoliv to není na první pohled zřejmé, jde o unikátní přírodní jev. Na úzkém hřebeni vystupuje z okolního pískovcového podkladu odhalená čedičová žíla a tvoří tak "zeď" v některých místech vysokou až 5 metrů. Původně se vyvřelá stěna vinula krajem od Světlé pod Ještědem až po Bezděz (cca 28 km), ale většina horniny byla v 19. a počátkem 20. století vytěžena. K Čertově zdi se váže pověst o sázce sedláka s čertem o sedlákovu duši. Vsadili se spolu, že čert nedokáže postavit přes noc zeď od Ještědu po Bezděz. Když už bylo téměř jisté, že sedlák prohraje, hodinu před kuropěním sedlák sám zakokrhal. Tím vzbudil všechny blízké kohouty. Ti se ke kokrhání přidali a sedláka tak zachránili. Na vrcholu hřebene nedaleko Smržova najdete tzv. Čertův stolec a o kus níže Čertovu hlavu. Nejvýznamnější části zdi jsou Čertův stolec, Čertova hlava a Čertova brána.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Osečná
Ulice: Osečná

> Komentáře