Turistická chata na vrchu Lovoš | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Turistická chata na vrchu Lovoš

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Kužel Lovoše je jedinečná krajinná dominanta Lovosic, impozantně vystupující z lovosické roviny do výšky 570 metrů nad mořem. K vrchní části hory, tvořené čedičem, je připojen asi o 80 metrů nižší vrchol Kybičky. Rozhled z vrcholu Lovoše na panorama Českého středohoří, údolí Labe a Lovosic je překrásný. Tato skutečnost vedla v roce 1881 Lovosický středohorský spolek mimo jiné i k úpravám a výstavbě nových přístupových cest na vrchol Lovoše. Spolek zde vystavěl kamennou chatku s rozhlednou. Rozhledna a chatka s později přistavěnou verandou přežívaly dobré i zlé časy. V roce 1918 byla chatka zle poničena vandaly a zapálena. Základní kámen k výstavbě nynější chaty byl položen v roce 1924. Hlavním sponzorem výstavby se stal Jan Schwarzenberg, jak nás informuje mramorová deska, zasazená do jihozápadní zdi chaty. Do dnešní podoby byla chata zbudována ve třech etapách do roku 1930. Po roce 1945 se měnili majitelé bez snahy o údržbu. Teprve v roce 1977, kdy byl objekt chaty převeden na tělovýchovnou jednotu SCHZ Lovosice, začaly práce na rekonstrukci. Za přispění mnoha podniků (především SCHZ Lovosice) a s pomocí brigádníků byl a chata obnovena. V roce 1978 bylo zprovozněno ústřední vytápění objektu a dne 18. listopadu 1983 byla chata připojena na elektrickou síť 1,2 km dlouhým kabelem. Majitelem chaty se po roce 1990 stal Klub českých turistů v Lovosicích. Lovošská chata má nyní dvě hostinské místnosti se 60 místy k sezení a ubytovnu se 16 lůžky. Více než stoletá historie zpřístupnění vrcholu Lovoše a budování chaty na jeho vrcholu je protkána dobrovolnou prací mnoha bezejmenných obyvatel Lovosic a okolí. Zmrtvýchvstání chaty v sedmdesátých letech minulého století mnozí pamatují a mnozí mezi námi při tom pomáhali. Všem šlo o to, dát obyvatelům tohoto kraje hezké místo na výlet a návštěvníkům ukázat jedinečný výhled na České středohoří a Polabí. Více zde: https://www.chata-lovos.cz/news/historie-chaty-na-lovosi/

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: Lovosice
Ulice: Opárno 8
Telefon: +420 607 184 600, +420 724 221 7
E-mail: [email protected]

> Komentáře