Vosecká bouda | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vosecká bouda

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Vosecká bouda leží v západní části Krkonoš v první zóně Krkonošského národního parku ve výšce 1260 m n.m. Turistům nabízí své služby již od roku 1896 a je dostupná jak pěšky, tak i na kole. Bouda není napojena na elektrickou síť, veškerou potřebnou energii si vytváří sama. Vosecká bouda byla založena před rokem 1743 jako seník, kolem roku 1790 sloužila jako přístřešek pro dřevaře a hospodářské stavení. Říkalo se jí Česká nová nebo také Františkánská, podle mnicha, který zde přebýval. Název "Vosecká" získala podle louky, na které stojí. V dřívějších dobách se bouda nacházela úplně mimo turistické cesty a v jejím okolí se v létě pásl hovězí dobytek. Pro turistické účely je využívána od roku 1896. Už v roce 1901 zde bylo zřízeno šest hostinských pokojů a k popularitě chaty přispělo také to, že hrabě Harrach sem nechal vybudovat turistickou cestu z Labské boudy. Provozovala se zde i oblíbená jízda na rohačkách údolím Mumlavy do Harrachova. I když se hrabě Harrach snažil o počeštění boudy byla mu za první republiky zestátněna, včetně celého panství. V době 2. světové války bouda patřila Německé říši. Jako jedna z mála hřebenových bud nebyla nikdy zasažena požárem. Zajímavostí je také to, že Vosecká bouda není napojena na elektrickou síť a potřebná energie je vyráběna pouze dieselagregátem. Přístupová cesta z Harrachova, dlouhá 8 km, vede kolem Mumlavských vodopádů a údolím říčky Mumlavy ke Krakonošově snídani, kde se stočí na sever a pokračuje lesem až k boudě. V zimním období se tato cesta promění v lyžařskou magistrálu, po které je možné cestovat pouze na běžkách. Vosecká bouda dnes slouží jako turistická ubytovna s kapacitou 42 lůžek. Nabízí ubytování ve dvou lůžkových až dvanáctilůžkovém pokoji. Toalety, umývárny a sprchy jsou společné na chodbě. Z důvodů vlastní výroby elektrické energie od 22. hodiny na pokojích, na chodbách a na sociálním zařízení svítí pouze nouzové osvětlení.

> Otevírací doba

dle otevírací doby

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Harrachov v Krkonoších
Telefon: 481 529 610
E-mail: [email protected]

> Komentáře