řeka Bílina-perla průmyslového severu | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

řeka Bílina-perla průmyslového severu

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

6-9, 9-14

> Popis

Bílina pramení v Krušných horách v okolí Chomutova a v Ústí nad Labem se vlévá do Labe. Sjízdná je v délce cca 50 km po celý rok. Jezů je na řece pomálu a nesjízdný není ani jeden, celých 23 km není třeba nic přenášet. Řeka Bílina pramení na svazích Krušných hor, severně od Chomutova nad městem Jirkov, na jihovýchodních svazích Kamenné hůrky v nadm. výšce 785 m.n.m. Protéká mezi Českým středohořím směrem na východ. Do začátku 20. století protékala Komořanským jezerem, to však bylo v důsledku důlní činnosti roku 1835 uměle vysušeno. Pokračuje mosteckou pánví otevřenou, bezlesou krajinou. Ústí zleva do Labe na jeho 71. říčním km v Ústí nad Labem. Nejvýznamnějším přítokem Bíliny je říčka Srpina. Informace pro vodáky: Plavbu můžete začít obci Lbín, která je od silnice I. třídy č. 8 mezi Prahou a Teplicemi vzdálena 2 km. Ve Lbíně je kamenný most přes řeku a hned u něj je vhodné nástupní místo. Řeka je v tomto úseku vhodná i pro začátečníky, neboť klidnější místa se střídají s lehkými peřejemi, kde nehrozí žádné nebezpečí. Bílina protéká otevřenou krajinou, kterou lemují louky a pole. Tento charakter se změní v Trmicích, kde řeka protéká továrním objektem a líně se plouží městem. Ještě nedávno byl v Trmicích nesjízdný jez, který byl ale zničen a v současnosti ho nahrazuje příjemná peřejka. Koryto je celou dobu 5 – 8 metrů široké a padlé stromy by se tu vyskytovat neměly. Celých 23 km není třeba nic přenášet. Jezů je na řece pomálu a nesjízdný není ani jeden. Celková doba plavby tohoto úseku trvá přibližně 5 hodin. Krásný je ovšem poslední kilometr řeky, kde je to z hlediska přírodních krás poměrně slabší, ale zato vám tento nedostatek vynahradí svižné peřejky a vjezd do největší české řeky - Labe. Labe stačí přeplout na druhou stranu, kde se nachází ústecká čtvrť Střekov. V těchto místech koryto regulované není a je možno vystoupit a naložit lodě prakticky kdekoliv. Přístup vlakem i autem k Bílině je více než dobrý, jak železnice, tak silnice téměř věrně kopírují průběh toku. U řeky a ani v její blízkosti se v tomto úseku žádný kemp nevyskytuje a vzhledem k zarostlým a nepříliš pohostinným břehům nelze doporučit v okolí řeky tábořit. Nejoblíbenější vodácké úseky Bíliny: horní úsek: Rudolice - Obrnice: 2,4 km, obtížnost WW I střední: Obrnice - Dolánky: 20 km, obtížnost ZWC dolní: Dolánky - ústí do Labe: 26 km, obtížnost WW I

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: Bílima
Ulice: obec Bílina

> Komentáře