Zřícenina hradu Fulštejn | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Zřícenina hradu Fulštejn

> Termín

1.1.2020 - 1.1.2030

> Hodnocení

1.5  (2x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Zřícenina hradu Fulštejn se nachází 3 km od Osoblahy a 1 km jihozápadně od obce Bohušov. Hrad byl strategicky velmi vhodně umístěn v osoblažské nížině, stojí na zalesněném kopci (267 m) nad říčkou Osoblahou. V době svého vzniku tvořil hrad čtvercový palác se čtyřmi nárožními věžemi. Šlo o tzv. zadní hrad, který byl hlavní oporou obrany celého objektu ještě na konci 15. století. Na nejstarší část, obklopenou zprvu jediným mělkým příkopem, jenž se dodnes zachoval na východní straně pod palácovou zříceninou, navázala na sklonku 13. století výstavba předního hradu. Obě hradní části spojoval opevněný most. Na nádvoří byla studna, v jejíž blízkosti vedlo valové opevnění. Celý rozšířený hradní areál byl obehnán předsunutými valy a okružním příkopem, který se rozkládal na mírném návrší ve výšce 40 m nad okolním terénem a zdánlivě zvyšoval výšku hradního sídla, což bylo z hlediska obrany velmi důmyslné. Znesnadňoval totiž přístup k hlavnímu hradnímu objektu, neboť útočník, který překonal vnější okružní val, musel znovu přes hluboký příkop zdolávat další strmý svah pod hradem.Systém okružního příkopu vnitřního hradu a dvou polookružních příkopů předhradí kromě příčných dělicích příkopů, jež byly mezi přední a zadní částí hradu, vytvořil pevnou obranu objektu. Tyto příkopy vznikly již jako druhotný útvar při výstavbě mohutných valů, které obklopují navzájem oddělené prostory předního a zadního předhradí. Hrad vybudoval pravděpodobně v polovině 13. století Herbort z Fulmu, leník olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku. V roce 1302 převzal správu Fulštejna jeho syn Ekryk. Pánové z Fulmu hrad spravovali až do roku 1437, kdy přešel do rukou Jindřicha Supa z Fulštejna. V jeho držení byl hrad do roku 1460. Za tažení Matyáše Korvína Slezskem byl v roce 1476 Fulštejn jeho vojskem obležen, dobyt a dost poškozen. Brzy po těchto válkách byl pány z Fulštejna znovu opraven. V roce 1496 se rodového majetku ujal Jan Sup, který v roce 1542 předal jeho správu svým synům Ekrykovi, Jiřímu a Janovi. Později drželi toto léno jen Ekryk a Jan.- V té době mnozí příslušníci šlechty ve Slezsku přijímali Lutherovo učení, mezi jeho horlivé vyznavače patřil i Jan Sup z Fulštejna. Ten na své statky dosazoval luterské kněze a budoval luterské kostely. V roce 1565 předal hrad svému bratrovi Jiřímu, který roku 1566 prodal léno na hrad Fulštejn a přilehlé statky Václavu staršímu Sedlnickému z Choltic. Karel Kryštof Sedlnický z Choltic, který se ujal správy hradu v roce 1617, byl aktivním účastníkem stavovského odboje, a proto mu byly v roce 1622 všechny statky zkonfiskovány. V době třicetileté války procházela několikrát panstvím dánská a švédská vojska, která předtím vzkvétající fulštejnské panství úplně zpustošila. V té době byl také hrad natolik poškozen, že se stal neobyvatelným. V 18. století je uváděn již jako zřícenina.

> Otevírací doba

Celoročně.

> Kontakt

Kraj: Moravskoslezský kraj
Město: Fulštejn
Ulice: Bohušov

> Komentáře