Kaple sv. Jana Nepomuckého | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Kaple sv. Jana Nepomuckého

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Dominantou okrouhlé bukvické návsi je pozdně barokní kaple sv. Jana Nepomuckého, vystavěná r. 1767 vlastním nákladem občanů. Autorství plánů stavby bývá připisováno Anselmu Luragovi (asi 1701–1765), v Čechách působícímu architektu italského původu, který je stavitelem nedalekého velišského kostela sv. Václava, dokončeného 15 let před tím. Architektonicky může kaple zdánlivě připomínat zmenšeninu kostela: čtvercová loď je zakončena půlkruhovým presbytářem, nad západním průčelím se pne vížka, do níž vedou schody z kůru vybaveného malými varhanami z r. 1889. V interiéru odděluje prostor presbytáře od lodi triumfální oblouk a k oltáři vedou tři stupně. Oltářní obraz zobrazující sv. Jana Nepomuckého vstupujícího na nebesa je tradičně přisuzován malíři Ignáci Raabovi (1715–1787), jenž tehdy působil v nedalekém Jičíně. Kapli do r. 2004 vlastnila římskokatolická církev, která ji bezplatně převedla do majetku obce Bukvice. Ta se již od r. 2001 systematicky věnovala celkové opravě objektu včetně varhan, o jejichž záchranu a zprovoznění se zasloužil Mgr. Josef Zadina. Obnova kaple byla završena slavnostním vysvěcením dne 16. 5. 2004, v den bukvické pouti. Mši celebroval Mons. Josef Socha z Biskupství královéhradeckého za přítomnosti tehdejšího hejtmana Královéhradeckého kraje Ing. Pavla Bradíka a jeho náměstka Ing. Jaroslava Váchy. Mezi významné návštěvníky kaple patří kardinál Dominik Duka, který se zde zúčastnil r. 2005 vánočního koncertu, organolog a kampanolog Mgr. Radek Rejšek či Ing. Vladimír Turek, který zde od r. 2004 o svátcích a poutních bohoslužbách hraje na varhany. Kaple slouží ke kulturním a společenským účelům; v období od května do října je možné ji navštívit po dohodě s Jiřím Qidem Valterem, který v Bukvici provozuje Galerii Na Špejcharu.

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Bukvice
Ulice: Bukvice

> Komentáře