Rozhledna Zvičina | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Rozhledna Zvičina

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Vrchol Zvičiny byl na počátku 20. století holý, takže přímo od hostince se turisté mohli potěšit prakticky kruhovým rozhledem. Přesto však se již tehdy uvažovalo o stavbě rozhledny, patrně právě proto, že byly obavy z výstavby rozhledny německé. Při jednom z dalších jednání předsednictva KČT se jednalo o nutnosti zabránění výstavby rozhledny rakouským turistickým spolkem Österreichischer Riesengebirgsverein. Intervencí KČT na úřadu německé obce Zvičina se podařilo účinně výstavbě této rozhledny bránit. Proto se ihned po koupi připravovaly plány, jak rozhlednu k chatě přistavět. Protože to zase naráželo na nevstřícný postup obecního úřadu v německé vesnici Zvičina, vleklo se jednání dlouhé roky. V té době byla však k chatě přistavěna velká zastřešená, dokola prosklená veranda. Nakonec byla rozhledna do chaty vestavěna až v roce 1925 a slavnostně otevřena dne 25. 4. 1926. Rozhledna nemohla být příliš vysoká, neboť vycházela z konstrukce vlastní chaty. To, co jí však chybělo na výšce, doháněla moderním technickým provedením. Vrchol rozhledny totiž tvoří prosklená kopule umožňující kruhový rozhled. Uprostřed byl stojan na větší hvězdářský dalekohled, který tam byl umístěn již při slavnostním otevření. Aby mohl tento dalekohled být použit jako dalekohled hvězdářský, bylo možno odsunout segment ve vrchlíku kopule, a co je naprosto unikátní, ručním kolem bylo možno celou ocelovou prosklenou kopuli otočit. Pohon byl ruční, točilo se železným kolem, pohyb se přenášel na pastorek, zapadající do ozubení, které tvořilo základ otočné části kopule.

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Třebihošť
Ulice: Třebihošť 163

> Komentáře