POVĚTRNÍK | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

POVĚTRNÍK

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Větrný mlýn holandského typu si nad obcí postavil v letech 1858-60 starousedlík pan Kristián Kovář na pozemku zakoupeném od obce. Spolu se synem vozili kamen z místního kamenolomu, sami si také zhotovili mlecí zařízení. Po dostavení mlýna si vedle postavili obytné stavení. Mlýn tvoří omítnutá trojpodlažní válcová budova o průměru 6 m a celkové výšce 8,2 m z lomového kamene s třemi věnci vyzděnými z pálených cihel. Střechu tvoří osmiboký jehlan krytý šindelem. Jedná se tedy o menší mlýn. Větrné kolo má průměr pouhých 10 m, plocha jednoho křídla je 6 m2. Uvnitř je zachovalé jedno mlýnské složení o průměru 80 cm s jednostupňovým pohonem shora. Větrný pohon poháněl kromě mlecího zařízení i pilu. Výjimečnou konstrukcí je mechanismus otáčení střechy. Střecha se otáčí pomocí šnekového převodu sloužícího k pohonu jednoho z koleček na nich je střecha uložena. Mlýn se dědil z generace na generaci. Dnešní vlastníci jsou potomky stavitele mlýna. Proto se mu také často říká Kovářův. Mlýn mlel pro mleče z okolních vesnic. Za semletí 100 kg obilí se platilo 6 kg rozprachu. To však mlynáři na uživení nestačilo, proto musel normálně hospodařit a mletí provozoval navíc. Přesto, že byl mlýn v roce 1941 zapečetěn, mlel po nocích tajně dál. Po válce sloužil mlýn ještě několik let ke šrotování. V roce 1947 ho chtěl mlynář zbořit a materiál použít na válkou poničený domek. Památkový úřad mu to však zakázal. Budova však chátrala a rodina neměla na opravu peníze. Proto musela v roce 1964 svěřit mlýn Státní památkové péči. Památkáři skutečně mlýn opravovali a udržovali. Po roce 1989 byl v restituci mlýn opět vrácen rodině Kovářů, která se o něj za přispění památkářů dobře stará. Celé vnitřní technické zařízení se dochovalo a je vzorně udržováno. Mlýn je pěknou dominantou. Po domluvě s majiteli je přístupný veřejnosti jako soukromé muzeum.

> Otevírací doba

Dle domluvy s majitelem

> Kontakt

Kraj: Zlínský kraj
Město: Zlín - Štípa
Ulice: Pod Větřákem 130
Telefon: +420727896058
E-mail: [email protected]

> Komentáře