Rozhledna Šance | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Rozhledna Šance

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Typ/materiál: dřevěná rozhledna na čtyřech kamenných pilotech Lokalita: severní okraj osady Jakubčovice u Hradce nad Moravicí, cca 15km jižně od Opavy GPS: 49.8504572N, 17.9159458E Nadmořská výška: 522m Okres: Opava Období výstavby: listopad 2004 až duben 2005 Oficiální zpřístupnění: 29. dubna 2005 Celková výška: 15,5m Výška vyhlídkové plošiny: 13m Počet schodů: 61 Otevírací doba: volně přístupná od dubna do konce září denně mezi 9. až 18. hodinou Přístup: z Hradce nad Moravicí po silnici přeš Bohučovice (celkem cca 5km), zdáli viditelná rozhledna se nachází na severním okraji osady Jakubčovice, z návsi sem vede cca 700m dlouhá zelená TZT, parkovat lze před zákazem vjezdu u místní hasičské zbrojnice (shodně se zelenou TZT odtud vede k rozhledně ještě NS Památce amerických letců, cca 500m) Výhled: Opavsko, Jeseníky, Beskydy, Slezská Harta, Kružberk, Fulnek, Ostrava Historie: Nápadem postavit v katastru obce rozhlednu se radnice v Hradci nad Moravicí zabývala již od roku 2003. Vhodných míst pro stavbu bylo více, ale jen z Jakubčovic jsou vidět zároveň Beskydy a Jeseníky, což o místě výstavby nové věže rozhodlo. Podle projektu opavského Miroslava Slívy byla z prostředků města rozhledna postavena v rozmezí listopad 2004 až duben 2005. Na její výstavbě se především podíleli firmy z blízkého okolí: Jan Hrbáč-Sozap Opava – zámečnické a soustružnické práce, Unist Hradec nad Moravicí – stavební práce, Lesní Albrechtice a V. Kolovrat-Tesko – tesařské práce. Betonové pilíře jsou obložené kamenem (slezská droba) z blízkého lomu. Dřevěná část rozhledny vznikala přes zimu ve výrobní hale. Na jaře pak stačil jediný den ke spojení tří dílů rozhledny pomocí jeřábu. Na stavbu se spotřebovalo 30 kubíků modřínového dřeva ze zdejších lesů. Celkové náklady na pořízení činily přes 1 mil. Kč, přičemž většina prostředků byla získána od sponzorů, zbytek byl hrazen z rozpočtu města. Výška věže činí 15,5 metrů a pro návštěvníky byla slavnostně otevřena v pátek 29. dubna 2005, v den 60-tiletého výročí osvobození Jakobčovic a konce 2. sv. války. Byla pojmenována „Šance“ podle nedalekých vojenských obranných šancí z 18. století. Rozhledna je v majetku města Hradec nad Moravicí, které ji zároveň provozuje.

> Otevírací doba

09:00 - 18:00

> Kontakt

Kraj: Moravskoslezský kraj
Město: Hradec nad Moravicí
Ulice: Opavská 265

> Komentáře