Lanová dráha Liberec-Horní Hanychov – Ještěd | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Lanová dráha Liberec-Horní Hanychov – Ještěd

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Svezte se na Ještěd lanovkou! Jezdí každý den, mimo pondělí, od 8 do 19 hodin vždy v pravidelných intervalech dle jízdního řádu (trať číslo 900). V pondělí jezdí lanovka pouze odpoledne od 14 do 19 hodin. V zimní sezóně od 1. 11. do 31. 3. jezdí lanovka vždy pouze do 18 hodin. Při větším zájmu se konají další mimořádné jízdy, dovolují-li to provozní podmínky a je-li za každou mimořádnou jízdu zaplaceno jízdné nejméně za 15 osob. Jak se dostat k lanovce? K dolní stanici lanové dráhy se dostanete z Liberce tramvají č. 3. Jeďte až na konečnou (zastávka Horní Hanychov) a pokračujte pěšky asi 10 minut. Cesta z centra města nebo z libereckého nádraží trvá přibližně 30 minut. Poblíž lanovky zastavují i regionální autobusy (zastávka Liberec, Horní Hanychov, U Lanovky). Od železniční stanice Liberec ze zastávky tramvaje MHD „Nádraží“ nebo od železniční stanice Liberec-Horní Růžodol ze zastávky MHD „Janův Důl“ tramvajovou linkou číslo 3 do konečné stanice MHD „Horní Hanychov“. K dolní stanici lanové dráhy pak pěšky asi 10 minut. Celková doba k překonání této vzdálenosti činí asi 30 až 40 minut. U dolní stanice lanové dráhy je k dispozici parkoviště pro osobní automobily a autobusy. Ještědská lanovka patří mezi nejstarší a klasické lanové dráhy. Byla vybudována na náklady tehdejších ČSD známou chrudimskou firmou František Wiesner. Zahájení stavby bylo dne 15. 6. 1932 a dokončená lanovka byla uvedena do provozu 27. 6. 1933. V letech 1971 až 1975 prošla lanovka zásadní rekonstrukcí, čímž se zařadila k lanovkám světové úrovně. Rekonstrukci provedla firma Transporta Chrudim a provoz rekonstruované lanovky byl zahájen 31. 12. 1975. V dlouholetém provozu nedošlo k žádné velké závadě a ani k ohrožení bezpečnosti cestujících. Všechny jízdy lanové dráhy jsou povinně místenkové, proto musí mít každý cestující před nástupem jízdy spolu s jízdním dokladem i místenku na lanovou dráhu, a to pro každou jízdu zvlášť. Místenka se nevydává pro přepravu psů a jízdního kola. Pravidelné jízdy lanové dráhy, uvedené v platném jízdním řádu, mohou být bez náhrady odřeknuty při nepříznivých povětrnostních podmínkách (vítr, bouřka, mráz mínus 22˚C a více atd.) nebo při technické závadě. V mimosezonním období (v závislosti na počasí) jsou vyhlašovány technologické odstávky lanovky, informace o odstávce jsou uvedeny na vývěskách v železničních stanicích, stanicích lanové dráhy nebo je lze získat na telefonních číslech +420 485 104 287 nebo +420 972 365 582. Náhradní doprava při technologické odstávce není zavedena. Lanovou dráhu naleznete v jízdním řádu pod LAN.

> Otevírací doba

Denně mimo pondělí 8:00-19:00 (leden-březen do 18:00)
Pondělí 14:00-18:00

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Liberec
Ulice: Horní Hanychov (stanice tramvaje-nástupní stanice lanovky)

> Komentáře