Naučná stezka po stopě trilobita | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka po stopě trilobita

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

5  (1x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

V březnu 2015 byla nově otevřena naučná stezka „Po stopě trilobita“. Prochází velmi významnou paleontologickou oblastí přírodní památky Skryjsko – týřovického kambria. Dva kilometry dlouhá okružní trasa nás provede okolím obce Skryje. Začíná u místního muzea – Památníku Joachima Barranda. Období kambria bylo před cca 500 miliony lety, kdy celá okolní krajina ležela pod hladinou moře. Na dně moře se usazovaly vrstvy sedimentů, které dnes obsahují zbytky zkamenělých živočichů. Kromě trilobitů tu byli nalezeni ramenonožci, ostnokožci, měkkýši, hyoliti a jiní. Později, při tzv. permské katastrofě před 250 miliony lety, docházelo k výrazné vulkanické činnosti. V jejím důsledku život v moři zanikl a vyhaslé sopky tak tvoří současný krajinný reliéf. Při budování naučné stezky Po stopě trilobita se myslelo i na děti, které jistě potěší různé prolézačky, přelézačky a šplhadla. Vzdělávací texty jsou pro zpestření doplněny komiksy, na nichž se děti zábavnou formou mimo jiné seznámí se světově proslulým paleontologem Joachimem Barrandem. Kukátka na vyhlídkách nejsou skutečné dalekohledy, slouží především dětem. Doporučujeme si vzít s sebou z domova dalekohled a můžeme pak zaostřit na protilehlý kopec se zříceninou hradu Týřov či na Týřovické skály. Na naučné stezce si také prohlédneme staré fotografie, repliky zkamenělých trilobitů, na vybraném suťovišti je možné si zahrát na paleontologa. A pokud budeme mít štěstí, tak si i nějakou nalezenou fosilii odneseme z výletu domů. Trasu jsme zvládli s kočárkem, ale byla to fuška ;-)

> Otevírací doba

Celoročně volně přístupné

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Skryje
Ulice: Muzeum

> Komentáře