Dožínky ve skanzenu | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Dožínky ve skanzenu

> Termín

17.8.2019

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Vypravte se s námi do 19. století na slavnost po ukončení žní, vypravte se s námi na obžínky, dožatou, obvaznou, ožinek, požnivky… Čeká vás dožínkový průvod, bednáři, švec, kovář, uvidíte zpracování lnu, dozvíte se o konopí, budeme péct chleba a vyrábět ozdoby na dožínkový věnec... A žádné davy! V 11:00, 14:00 a 16:00 hodin, projde skanzenem dožínkový průvod. U sochy sv. Donáta se ženci pomodlí ke svému patronovi, bude se zpívat, nejkrásnější žnečka předá rychtáři dožínkový věnec. Vyzkoušíte si sečení obilí, vázání snopů, uvidíte ukázku fungování hrsťové sekačky, prohlédnete si stroje a nářadí pro žňovou seč, pluhy... Na dílně Markéty Bartákové si upletete slaměnou ozdobu na dožínkový věnec. S Bednáři Plzeňského Prazdroje si vyzkoušíte řemeslo bednářské, to své vám předvede švec a kovář, který dětem pomůže ukovat si hřebík. Víte, co je drhlen, vochle, nebo trdlice? Tyto nástroje se používaly k zpracování lnu, které vám v celém procesu „od stonku k nitce“ předvedou manželé Limovi. V tradiční domácí peci se bude péct chleba, proběhne dílna pečení chlebových uzlíků, vše bude možné také ochutnat. O způsobech využívání konopí v české lidové tradici se dozvíte od Jana Víta, předsedy spolku Konopa, o tom, „Co se jedlo o žních“, od Olgy Kaderové, odbornice na dobovou kuchyni. V unikátní desetiboké stodole z Durdic ze 17. století se dozvíte vše o obilí, děti i dospělí si vyzkouší, jak dovedou různé druhy obilí rozeznat. V muzeu probíhá výstava „Od Markéty k Matičkám“, pracovníci muzea v dobovém oblečení hospodářů k ní podají odborný výklad. Firma Likeria z Kouřimi nabídne speciální alkoholové nápoje a sirupy zajímavého složení, nebude chybět tradiční občerstvení podávané ve starobylé hospodě zvané Šperkovna.

> Otevírací doba

10:00-18:00

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Kouřim
Ulice: skanzen, Ruská ul.

> Komentáře