Cesta za pověstí | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Cesta za pověstí

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Okruh Cesta za pověstí je značená cesta mající charakter naučné stezky, dlouhá 14,8 km, vedoucí z náměstí ve Žluticích v okrese Karlovy Vary a spojující zajímavá místa v okolí Žlutic a pod vrchem Vladař. Stezka vznikala od roku 2009 a jejím cílem je především propojit zajímavá místa v kraji pod stolovou horou Vladař a upozornit na pověsti, které se ke kraji vztahují. Stezku včetně tabulí, laviček, propagačních materiálů a terénních úprav vytvořilo občanské sdružení Spolek okrašlovací Vladař. Cesta je značena běžnou červenou a žlutou turistickou značkou (Stripe-marked trail red.svg v úseku ze Žlutic přes místní část Lomnice, odtud údolím Střely k železniční zastávce Záhořice a na vrchol Vladaře; dále jako Stripe-marked trail yellow.svg z vrcholu Vladaře přes Vladořice a Kolešov k rozcestí Nad Roklí, přes Hradsky Dvůr ke zřícenině hradu Nevděk a odtud zpátky do Žlutic). Od rozcestí v polích za Kolešovem vede již neznačená odbočka stezky do vsi Kobylé s vesnickou minizoo Babiččin dvoreček, jejíž provoz je však od roku 2014 v útlumu. Na stezce jsou umístěny malované informační tabule vytvořené výtvarníkem Daliborem Nesnídalem, které seznamují s okolními zajímavostmi a pověstmi. Stezka využila původní červenou značenou trasu ze Žlutic na Vladař, kde však byl velmi nevhodný úsek mezi městem a záhořickou zastávkou vedoucí původně po silnici 205 nahrazen nově zbudovanou lesní cestou mezi řekou Střelou a železniční tratí, částečně vedený mlýnským náhonem. Tato partie byla dříve pro náletové dřeviny zcela neprůchodná. Další část stezky značená žlutě představuje zajímavé propojení Vladaře a původně kusé žlutě značené cesty ze Žlutic k hradu Nevděk, kdy vznikla nová přístupová cesta na vrchol Vladaře od východu. Částečně pak dochází k souběhu se stezkou sovy Rozárky. Vedení celé trasy je vyobrazeno na informačních tabulích a propagačních materiálech. Mapku i s informacemi je možné získat v informačních střediscích ve Žluticích, Chyších, Toužimi a Rabštejně nad Střelou a jsou také ke stažení na stránkách o naučné stezce.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Karlovarský kraj
Město: Žlutice

> Komentáře