Klášter premonstrátů v Teplé | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Klášter premonstrátů v Teplé

> Termín

1.1.2014 - 31.12.2030

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Premonstrátský klášter Teplá byl založen roku 1193 českým šlechticem Hroznatou. Postavení kláštera bylo náhradou Hroznaty za jeho osvobození od účasti na třetí křížové výpravě. Hroznata vstoupil do řádu, ale byl i nadále správcem klášterního majetku. Při jedné z cest po panství byl zajat loupeživými rytíři, kteří za něj požadovali výkupné. Nedovolil však opatovi kláštera výkupné zaplatit a v polovině roku 1217 umírá ve vězení. Roku 1897 byl Hroznata blahořečen a roku 2004 byl zahájen jeho kanonizační proces. Svátek blahoslaveného Hroznaty je slaven v den jeho smrti 14. července. Klášterní kostel byl vysvěcen pražským biskupem roku 1232 a na první mši byl přítomen i český král Václav I. V areálu kláštera je možno shlédnout muzejní expozici s výběrem obrazů, plastik, soch, cínových předmětů, porcelánu, bohoslužebných textilií a vyznamenání opatů, které dostali od panovníků v průběhu let. - Součástí kláštera je též klášterní knihovna v severním křídle hlavní budovy a klášterní park, který byl v minulosti spíše zahradou se zahradnictvím a skleníky a byl rozdělen na veřejnosti přístupnou část a klauzuru. Prohlídka s průvodcem zahrnuje knihovnu a výstavu exponátů ze sbírek klášterního muzea. Budete si tak moci prohlédnout malý a velký muzejní sál, obrazárnu, jejíž součástí je i kompletní sbírka portrétů všech opatů, kteří vedli klášter od 12. až do 20. století a odkud je možný i pohled do knihovny zhora - z úrovně druhé galerie. Uvidíte pracovnu knihovníka s původním vybavením ze začátku 20. století, čítárnu a hlavní sál klášterní knihovny. Do prohlídkové trasy není zařazen kostel, protože ten slouží především k církevním účelům. Pokud bude jeho shlédnutí možné, bude vám to oznámeno na místě. Ve všech vnitřních prostorách kláštera je zakázáno fotografování a filmování. Doporučujeme telefonickou rezervaci předem. Pokud se objednaná skupina neohlásí v pokladně kláštera minimálně 10 minut před začátkem prohlídky, rezervace propadá. Předmětem rezervace je daný počet míst v určené prohlídce, nikoli celá prohlídka. Prohlídka začíná ve stanovenou dobu i v případě, že se objednaná skupina nedostaví. Z provozních důvodů nelze začátek prohlídky pozdržet (na skupinu není možné čekat), proto vás prosíme, abyste ve vlastním zájmu dbali na včasný příjezd skupin. Maximální počet osob ve skupině - 60. Doba trvání prohlídky cca 45 minut.

> Otevírací doba

dle otvírací doby

> Kontakt

Kraj: Karlovarský kraj
Město: Teplá

> Komentáře