Katovna Odry | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Katovna Odry

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Městské vězení, Katovna, dům č.p.83 se nachází na rohu ulice Okružní a Švédské uličky. První dochovaná písemná zmínka o městské strážnici je z roku 1556, kdy město Odry vydalo na vytápění věznice, které se nacházelo poblíž Bílé věže 28 grošů za dřevo. Správce věznice (Biřic) bydlel ve vězeňském bytě. Odry neměly vlastního kata, popravy na základě smlouvy prováděl kat opavský. Mučírna se nacházela ve sklepení pod Bílou věží a byla spojena s věznicí. Před rokem 1850 (ve 40letech 19.století), byly na straně do zahrady dvě menší cely, bez možnosti topení. Spojeny byly s obydlím dozorce, které bylo vlevo od vstupu. Celkem bylo ve vězení 5 cel. K přestavbě vězení došlo na počátku roku 1850, když byl do Oder přeložen Okresní soud. Byla vybudována chodba mezi předními a zadními celami a počet cel byl snížen na 4. Vždy mezi dvě cely byla postavena železná (kachlová) kamna v jejichž nitru se nacházela mříž se silných železných prutů. Okna v celách byly umístěné ve výšce 2m a byly silně zamřížované. Cely byly vybaveny prostým ložem. Cely měly silné z dubového dřeva zhotovené a železem pobyté dveře. V horní polovině dveří byl pravoúhlý otvor z vnějšku uzavíratelný. Pod tímto otvorem bylo malé kulaté kukátko opatřené železným šoupátkem. Podlaha byla dřevěná pokládaná (dříve hliněná dusaná). Místnosti byly zaklenuty pásovou klenbou s prostřední výškou kolem 3,2m. Okna měli metrovou výškou a byly silně zamřížované. Kaple byla přístupná z bytu soudního sluhy po dvou stupních schodů. Z předsíně mezi chodbami vedlo dřevěné schodiště na půdu, která byla prázdná. Střecha byla krytá šindelem. Na půdě se jakoby v gotickém oblouku spojují oba komíny. Na střeše byly listem zdobené korouhvičky. Vztyčený bílý praporek ohlašoval, že nikdo nedobrovolně neoplakával svobodu. Dveře do sklepa byly opatřeny kamennou zárubní. Sklep má velikost (4,75×2,75m) a má klenutý strop.

> Otevírací doba

Otevírací doba květen – září : VŽDY SOBOTA A STŘEDA 9:00-12:00 13:00-17:00
Duben, říjen, listopad:
Prosinec, leden, únor, březen: vždy sobota a středa 9:00-12:00 13:00-16:00 pouze na objednávku +420 737 704 873 , +420 605 765 766

> Kontakt

Kraj: Moravskoslezský kraj
Město: Odry
Ulice: Okružní 83
Telefon: 724 984 050
E-mail: [email protected]

> Komentáře