Pekelné doly | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Pekelné doly

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

5  (1x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Pekelné doly vlastněné Motorkářským klubem představují nezvyklou atrakci v unikátním prostředí největšího pískovcového podzemí v Evropě, v nádherné přírodě Lužických hor blízko rekreační oblasti Máchovo jezero,resp. Sloup v Čechách. Celková plocha jeskyní přibližně 3500 m2. V létě i v zimě probíhají akce pro motorkáře i zájmové skupiny! Motorkáři mohou celý komplex projet na svých strojích, což je možná dokonce celosvětové unikum! Trocha Historie: Pekelné doly známé také jako Lindavské kostely jsou rozsáhlé podzemní prostory a chodby v údolí říčky Svitávky. Nachází se mezi vesnicemi Velenice a Svitava, v podhůří Lužických hor blízko rekreační oblasti Máchovo jezero. Největší pískovcové uměle vytvořené podzemí v Evropě vzniklo v 18. století za dob hraběte Kinského. Voda k pohonu strojů protékala vytesaným 350 m dlouhým náhonem skrze skalní meandr řeky. Vchod do jeho systému je úzkým schodištěm ve skále nad silnicí naproti bývalé brusírně zrcadel. Další vchody leží na břehu říčky a jeden z těchto vchodů je velkou dómovitou prostorou skalního lomu. Jižně od brusírny stoupá lesní cesta k zchátralému objektu tzv. Velenických komor. Původně byly soustavou pískovcových lomů pro sklářskou výrobu. Komory jsou vysoké 2 – 4 m a táhnou se 100 m do pískovcového masívu. Celková plocha jeskyní činí přibližně 3500 m2. V jeskyních je stálá teplota 12° C. Jeskyně se proslavily natáčením pohádky „S čerty nejsou žerty“ v roce 1984. Také se zde natáčeli záběry do Amerického filmu “Salomon Kane“ v roce 2009 a záběry do spousty dalších krásných českých pohádek. S dětmi si můžete jeskyně projít, jsou moc krásně tematicky vyzdobené a to zevnitř i zvenku. Můžete si zde dát také dobrý oběd po cestě na/z výletu na skalní hrad Sloup, který je vzdálen jen pár kilometrů. Cca 500 metrů od dolů jsou další krásné jeskyně, které jsou přístupné veřejnosti - vstup na vlastní nebezpečí. Vstupné jsme platili 50,- Kč dospělí, děti (2 a 4,5 let zdarma). Můžete si koupit také turistickou vizitku/známku. Máme dva kluky, takže už jen tolik motorek pohromadě a burácení motoru v čertovských jeskyních pro ně byl opravdový zážitek!

> Otevírací doba

Dle webu

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Lindava
Telefon: +420 604 993 267
E-mail: [email protected]

> Komentáře