Naučná stezka Velký Pařezitý rybník | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Velký Pařezitý rybník

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Délka: 2,5 km Počet zastávek: 4 Naučná, pozorovací, informační a rekreační stezka tvoří okruh kolem rybníka Velký Pařezitý u Řásné (8 km od Telče). Začíná u jižní části hráze u přístupové cesty z kempu. Pokračuje po hrázi, směřuje k hájence, po 1,5 km odbočuje z cesty a míjí nejcennější části území, přírodní rezervaci. Odtud stezka pokračuje do výchozího bodu. Informační zastávky seznamují veřejnost se zajímavostmi a životem v okolí rybníka. 1. O rybníku a jeho historii - první zastavení informuje o historii rybníka od jeho založení v roce 1565 po současnost. Zajímavostí je vybudování umělého koryta v délce 3,05 km, kterým byla svedena voda z nově napuštěného rybníka v povodí Jihlavy do Telčského potoka v povodí Dyje. Rybník plnil od počátku především účel vodárenský. Sloužil k zajištění potřeby vody pro město Telč a dále pro vybudovanou soustavu rybníků na Telčském potoce. Soustava rybníků v Telči, která je dosud závislá na tomto přívodu vody, je součástí funkčního památkově chráněného městského středověkého opevnění. Celá vodohospodářská soustava je dnes historickou technickou zajímavostí. 2. O živé vodě - druhé zastavení představuje mikroskopické, ve vodě vznášející se organismy – řasy, korýše, vířníky tvořící plankton a bezobratlé živočichy vázané na vodní prostředí. Na složení organismů se podílí specifické podmínky rybníka s čistou, hnědě zbarvenou vodou. Hnědá barva vody je způsobena obsahem huminových kyselin vyplavovaných z rašelin a smrkových lesů a také vyšším zastoupením hnědých řas. 3. O zvířecích kamarádech - během procházek v okolí rybníka lze zahlédnout zástupce obojživelníků, plazů, savců, o kterých informuje třetí zastavení. Rybí společenstvo je vzhledem k nízké úživnosti rybníka slabě zastoupeno a je snahou vytvoření rybí obsádky z odpovídajících původních domácích druhů, zejména ohrožené střevle potoční, která se do 90. let v rybníku a jeho přítocích rozmnožovala. Nízký je také výskyt vodních ptáků, avšak stezku zpříjemní hlasy sýkorek, budníčků, králíčků, drozdů či pěnic. 4. O zelených přátelích – čtvrté zastavení je věnováno vzácnému rostlinnému společenstvu vytvořeném na rašelinovém podkladu. Rašeliniště s mocností rašelinné vrstvy až 4,5 m patří k nejhlubším v Jihlavských vrších. Vyvinul se zde pozoruhodný typ rašelinné březiny, pod hrází rybníka se nachází mokřadní olšové porosty s charakteristickým společenstvem s ďáblíkem bahenním, vrbinou obecnou nebo violkou bahenní. Významná je také vegetace pobřežní zóny, která je nejlépe vyvinuta po celé délce západního břehu rybníka. Do obce Řásná se dostanete po silnici č. 112 z Telče na Horni Cerekev. Kousek za Telčí, za Roštejnským rybníkem odbočíte doleva na Vanov a Řásnou. Řásnou projedete a u kempu Velký pařezitý rybník zahnete vlevo a u vody začíná NS. Částí NS prochází červená Březinova cesta a také modrá turistická značka.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Vysočina
Město: Telč
Ulice: Řásná, Velký pařezitý rybník, U jižní části hráze, u přístupové

> Komentáře