Tomandlův krížek | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Tomandlův krížek

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Rozcestí Tomandlův křížek leží na Pancířském hřbetu v sedle mezi Habrem a Pancířem. Křižují se zde červená a žlutá turistická značka. Červená turistická značka je hřebenovkou z Pancíře (1214 m.n.m.), kolem vrcholu Habr (1202 m.n.m.) přes Můstek (1235 m.n.m.) na Prenet (1075 m.n.m.) a je oblíbená pěšáky, cyklisty, v zimě pak běžkaři. Žlutá značka pak křižuje hřeben a vede na dvě strany. Vlevo na Brčálník a dále na Úhlavský luh s naučnými stezkami a pak na Špičácké sedlo (974 m.n.m.). Vpravo pak k prameništím Řezné a Křemelné, zaniklé osadě Šmauzy a na Javornou. Přes toto rozcestí prochází také alternativní větev dálkové pěší trasy E6 vedoucí ze Švédska do Slovinska. Hojně se zde vyskytují i cyklisté, kteří si výstup na hřeben usnadní lanovkou na Pancíř a pak už jen sjíždějí různými směry dolů. Stojí zde litinový křížek, nahrazující původní velký dřevěný kříž, postavený na Tomandlovu památku. Tento dřevěný kříž tu podle legendy nechal kdysi postavit místní sedlák z vděčnosti za to, že přežil ve velké sněhové vánici. Zaháněl dobytek z hor a přišla nenadálá sněhová bouře a on rád že přežil a jako poděkování bohu, že neumrzl, zde postavil tento kříž. Pro znavené turisty je zde možnost odpočinku na lavicích u stolu pod přístřeškem. Kousek od rozcestníku je i sněhoměrná tyč, kde pravidelně Horská služba provádí měření aktuální výšky sněhu.

> Otevírací doba

volně přístupný

> Kontakt

Kraj: Plzeňský kraj
Město: Železná Ruda
Ulice: Pancíř

> Komentáře