Loutkové divadlo Nitka | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Loutkové divadlo Nitka

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Loutkový spolek Nitka rozhodně není benjamínkem na divadelní scéně města Písku. Jeho historie sahá hluboko do minulého století. Pokusíme se vám alespoň v krátkosti přiblížit jeho více než stoleté působení a život na nitkách v dětském světě. Původně Loutkové divadlo bylo součástí Sokola Písek. Chtěli bychom vzpomenout na některé z herců té doby a možná, že mezi nimi najdete i své předky. Jmenovaní Vladimír Meisner, Joža Jaro, Ladislav Daneš, Marie Strnadová, Otto Peroutka, Karel Janovský, Arnošt Hubínek, prof. Machovec, prof. Jirák, dr. Weil byli zakladateli a průkopníky loutkoherectví v Písku. V období druhé světové války a po ní soubor sídlil v budově městského divadla. Rozrostl se o řadu dalších jmen, z nichž některá by také neměla být zapomenuta. Zkuste se nadále poohlédnout po svých příbuzných, u kterých se můžete dopátrat dalších nitek, které mohou doplnit náš příběh: Jaroslav Kroh, Adolf Vlasatý, Jiří Špirhanzl, Bohuslav Tomeš, Lubor Franců. Jako svůj dorost získali řadu středoškoláků, z nichž nejvýraznějšími postavami byli Jaroslav Nabáznivý, Jiří Němec a později Karel Samec.V té době již nesl soubor název NITKA. V letech 1951 až 1989 zastřešoval činnost ZK n.p. Jitex Písek, který vybudoval téměř profesionální zázemí a soubor zažíval pravou renesanci. Nový loutkový sál a materiální vybavení nalákalo mnoho mladých loutkoherců. V této době měl soubor přes třicet stálých členů. Takto jsme se dostali až do doby porevoluční, kdy život loutkového spolku prošel nepříliš příjemnými změnami. Kvůli modernizaci kulturního domu v roce 2004 byl nucen soubor jeho prostory opustit. Musel se vzdát i loutek a veškerých dekorací, které zůstaly v loutkovém sále. Až prozaicky se vrací Nitka zpátky do nabídnutých prostor Sokola, do kterých může přestěhovat zbývající loutky a kulisy z vlastních domovů. Místo bohužel rekvizitám nesvědčilo z důvodů zimy a vlhkosti, a tak se hledal azyl dál. Naskytly se krásné prostory bývalé konírny písecké fary na Bakalářích, které ovšem vyžadovaly taktéž rozsáhlou rekonstrukci. Na její průběh se můžete mrknout pod textem. Rok 2010 byl následně rokem dokončení loutkového sálu a slavnostního stěhování. Dnes nás již na této adrese můžete vídat při pravidelných loutkových představeních, a tím s námi vytvářet novou historii Loutkového spolku Nitka.

> Otevírací doba

Dle programu

> Kontakt

Kraj: Jihočeský kraj
Město: Písek
Ulice: Loutkové divadlo NItka, Bakaláře 43/6
Telefon: +420 777 345 805
E-mail: [email protected]

> Komentáře