Chebský hrad - zimní prohlídky | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Chebský hrad - zimní prohlídky

> Termín

3.11.2018 - 31.3.2019

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Brána Chebského hradu se nezavírá ani v blížícím se zimním období. Již od soboty 3. listopadu totiž hrad přechází do zimního návštěvnického režimu, v němž jsou sice veškeré hradní interiéry, z důvodu jejich nezbytné ochrany před nepříznivými klimatickými vlivy, uzavřeny, ovšem vstup na hrad je až do konce března zdarma! Volně přístupné bude tedy celé rozlehlé hradní nádvoří s expozicí starověké a středověké mechanické artilerie, torzo románského paláce pocházejícího z doby císaře Fridricha I. Barbarossy a barokní pevnostní val, z něhož se nabízí velmi pěkný pohled na část města a blízké okolí. Otevírací hodiny hradu od listopadu do února: Sobota – Neděle 10:00 – 15:00 Otevírací hodiny hradu v březnu: Sobota - Neděle 10:00 - 17:00 Hrad typu císařské falce je jednou z nejvýznamnějších románských památek České republiky, k nejlépe dochovaným částem patří hradní kaple sv. Erharda a Uršuly a Černá věž, součást románského opevnění. Z barokní přestavby na citadelu se dochovaly cihlové hradby s kasematy, kde je instalována stálá výstava chebského kamnářství. Téměř 50 m vzdálený od paláce a kaple se tyčí mohutný románský bergfrýd, symbol pevné císařské moci. Tradičně je považován za nejstarší stojící chebskou stavbu. Sám J. W. Goethe ho dokonce považoval za dílo starých Římanů, protože bosované kvádrové zdivo mu připomínalo tzv. Pohanskou věž v Řezně (Heidenturm). Tento omyl byl vyvrácen, teprve když se v roce 1933 pod patou věže objevil kruhový základ starší kamenné věže raně středověkého předštaufského hradu. Jméno dal věži černý sopečný tuf, který byl na stavbu přivezen z nedaleké Komorní hůrky. Tento velmi tvrdý kámen je přesně opracovaný do kvádrů, jejichž vnější stěny tvoří vyboulené hlízy. I Chebský hrad je opředen pověstí. Mezi lidmi se říkálo, že na hradě straší duchové zavražděných generálů. Jednoho večera seděli v krčmě pod hradem místní a bavili se o strašidlech. Mistr kolář však tvrdil, že na strašidla nevěří a že se vypraví na hrad, aby dokázal, že jsou to všechno jen báchorky. Sotva došel k bráně, když v tom se otevřela a vyjel kočár doprovázen rytíři. Koním šlehaly plameny z nozder. Za kočárem pak uviděl sám sebe jako zajatce. Když se vrátil domů, převyprávěl svůj hrozný zážitek ostatním a zemřel. Pak už nikdo nepochyboval, že na hradě skutečně straší.

> Otevírací doba

Od listopadu do února: Sobota – Neděle 10:00 – 15:00
V březnu: Sobota - Neděle 10:00 - 17:00

> Kontakt

Kraj: Karlovarský kraj
Město: Cheb
Ulice: Chebský hrad, Dobrovského 21

> Komentáře