Výstava prezidentských vozů v Muzeu autíček | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Výstava prezidentských vozů v Muzeu autíček

> Termín

1.7.2018 - 31.3.2019

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

V gotické tvrzi Příseka si můžete prohlédnout výstavu prezidentských a papežských automobilů, která nově doplňuje stálou expozici přes 10 tisíc modelů autíček a dalších hraček, vyrobených od roku 1910 až do 90. let. Vedle hraček, se kterými jste si hráli jako děti, můžete dětem ukázat i kus nejen naší, ale i zahraniční historie. Navíc se společně dozvíte i mnoho zajímavostí, které jste o českých hračkách netušili. Zajímá vás, čím jezdili čeští i zahraniční prezidenti? Speciální výstava, kterou připravil ředitel muzea Robert Švec se soukromým sběratelem, vás vezme na cestu od kočárů až po moderní speciály. Uvidíte Lincoln Continental s označením SS-100-X, ve kterém zastřelili Kennedyho, v jeho původním stavu, i Mercedes Benz 770K, který dal Hitler Emilu Háchovi a se kterým pak jezdil i dělnický prezident Gottwald. Několik desítek modelů Československých i světových prezidentských vozů doplňují dioramata, figurky a papamobily, tedy vozy pro papeže. Zřejmě nejznámějším ze zastoupených papamobilů je ikonický Mercedes G s bublinou, ze kterého věřícím mával Jan Pavel II. Prezidentské vozy doplňuje stálá výstava československých autíček, vyrobených ve 20. století. Autíčka bakelitová, plechová i plastová, vitríny na hradě Příseka jsou plné různobarevných dopravních prostředků, poháněných setrvačníkem, bez pohonu, natahovacích i na baterie. Muzeum už nashromáždilo tisíce exponátů. Mezi vystavovanými hračkami je celá řada unikátů. Například vláčky vyrobené firmou LASTRA, které Ladislav Stránský, majitel firmy na módní přezky, udělal pro svého syna a zahájil tak výrobu hraček v této firmě. Vzácná je i černá Tatra 613, u které se dochované kusy počítají na jednotky. V černé se autíčka nevyráběla, protože tehdejší soudruzi barvu označili za nevýchovnou pro děti, takže modely „papalášské Tatrovky“ vznikaly jen jako dary výše postaveným činitelům. Nejvzácnější hračky dosahují hodnoty i statisíců korun. I ve vitríně, kde je vedle sebe více podobných modelů, se skrývají vzácnosti. Nejcennější pro sběratele je hračka i s původním obalem, protože dítě běžně krabičku roztrhá a vyhodí. Zachovalých krabiček je tak velmi málo a mezi sběrateli jsou vysoce ceněné. Stejně jako u skutečných automobilů se i kolem modelů sdružuje komunita sběratelů. Ta na jedné straně zachraňuje historické hračky před zničením či vyhozením a na druhé straně zvyšuje zájem o vzácnější kusy, jejichž cena neustále roste. Muzeu se za tři roky fungování podařilo soustředit 10,5 tisíce modelů. Jedině zapálení sběratelů umožnilo vznik příseckého muzea a láska k autíčkům prostupuje i celou expozici. Snaha získat všechny modely a pokud možno všechny barevné varianty však naráží na nedostatek podkladů. I proto je v muzeu jedna vitrína věnována darům návštěvníků. Pokud i vy máte staré hračky uschované, můžete je nechat v muzeu Příseka vystavit. Kdo ví, třeba u sebe doma naleznete doposud neznámý model!

> Otevírací doba

Pondělí – pátek 09.00 – 18.00
Sobota, neděle a svátky 10.00 – 18.00

> Kontakt

Kraj: Vysočina
Město: Příseka - Brtnice
Ulice: Zámek Příseka, Příseka 18

> Komentáře