Hvězdy stříbrného plátna Táboře | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Hvězdy stříbrného plátna Táboře

> Termín

17.1.2019 - 3.3.2019

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

6-9, 9-14

> Popis

Putovní výstava mapující filmové a divadelní hvězdy první republiky a protektorátu. Výstava přiblíží životní osudy i osobní předměty největších českých hereckých hvězd prvorepublikového i protektorátního filmu, např. V. Burian, A. Ondráková, L. Baarová, N. Gollová, V. Ferbasová, Z. Kabátová, J. Marvan, H. Haas, O. Nový a mnoho dalších. Součástí výstavy bude taktéž část pozůstalosti A. Mandlové. K vidění bude také herecká šatna, dobové oděvy, filmové plakáty a mnoho dalšího.Období od poloviny 20. let 20. století, přes 30. léta, po polovinu 40. let se právem nazývá zlatým věkem československé kinematografie. V té době se započala a rozvinula kariéra mnoha legendárních režisérů – Lamače, Machatého, Friče, Slavínského, Vávry ad. Jejich zásluhou vznikly nesmrtelné filmy – Přednosta stanice, Ducháček to zařídí, Eva tropí hlouposti, Hotel Modrá hvězda, Noční motýl, Kristián, Nebe a dudy, Pohádka máje, Cesta do hlubin študákovy duše, Valentýn Dobrotivý, Mravnost nade vše a mnoho dalších, ve kterých hrály opravdové hvězdy – Baarová, Beneš, Burian, Fabianová, Ferbasová, Gollová, Haas, Höger, Kabátová, Mandlová, Marvan, Matulová, Nový, Ondráková, Pešek, Plachta, Vítová a nechyběli ani filmoví milovníci. Ale jen málo Čechů zažilo tak rychlý vzestup a vzápětí tak hluboký pád jako někteří prvorepublikoví a protektorátní herci a herečky. Snad nikdo si nevysloužil tolik obdivu a po druhé světové válce tolik zloby a nenávisti jako Lída Baarová, Adina Mandlová, Nataša Gollová nebo Vlasta Burian. Ani další ze slavných osobností filmu či divadla neměly v době komunismu na růžích ustláno – Zita Kabátová, Hana Vítová, Věra Ferbasová nebo Soňa Červená. Jiní zase byli velkými a přesvědčenými stoupenci komunistických ideálů jako např. Jindřich Plachta. Zatímco další se vypracovali a prosadili na evropské filmové scéně jako Anny Ondráková nebo v Hollywoodu jako Hugo Haas. Na výstavě nebude chybět ani zastoupení doposud žijící herečky Soni Červené, která si v r. 1947 zahrála po boku Jaroslava Marvana ve filmové komedii Poslední mohykán a obdiv si časem získala také jako operní pěvkyně. Ve středu 16. ledna od 17 hodin zveme na vernisáž výstavy. K poslechu zahraje Jakub Valeš a Josef Okrouhlík.

> Otevírací doba

pondělí zavřeno
úterý - neděle 10:00 - 12:00, 13:00 - 16:00

> Kontakt

Kraj: Jihočeský kraj
Město: Tábor
Ulice: Galerie 140, Koželužská 140

> Komentáře