EXPOZICE ŽIVÁ PŘÍRODA ZNOJEMSKA | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

EXPOZICE ŽIVÁ PŘÍRODA ZNOJEMSKA

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Expozice živé přírody tvoří součást expozičních prostor minoritského kláštera již od konce 60. let 20. století, ale Živá příroda Znojemska v aktuální podobě byla znovuotevřena na jaře roku 2006 s cílem představit návštěvníkům přírodu regionu v co největší pestrosti organismů i typů přírodního prostředí. Základní typy prostředí (biotopy) jsou stylizovány v 16 větších vitrínách. Při prohlídce expozice postupně uvidíte několik typů lesů od nejvlhčích lužních lesů až po velmi suché doubravy. Dále vás ,,procházka přírodou“ zavede ke skalám a po nich k řece, která tvoří jakousi pomyslnou spojnici mezi přirozenou a člověkem ovlivněnou či utvářenou částí krajiny. Po řece následují rybníky, louky, vřesoviště a stepi, tedy takové biotopy, jež na první pohled vypadají přirozeně, za jejich vznikem však stojí lidská činnost a lidé je také musí udržovat, jinak by brzy zanikly. Poslední část je věnována lidským sídlům a zemědělské krajině. Provedeme vás tedy celým spektrem krajinných typů od těch nejméně ovlivněných až po člověkem zcela přeměněné. Velké vitríny jsou doplněny menšími nástěnnými vitrínkami, které se ve větším detailu věnují procesům v přírodě nebo systematickým skupinám rostlin. Typické rostlinné druhy jsou formou herbářových položek představeny také na otočných panelech, hmyz je vystaven ve speciálních pultových vitrínách. Celkem je v této ,,trojrozměrné" části expozice použito více než 250 fotografií a 350 trojrozměrných objektů (vycpanin, modelů, sušených rostlin atd.) a téměř 1000 preparovaných exemplářů hmyzu. Z pohledu systematického to představuje asi 230 druhů rostlin, 30 druhů hub, 230 druhů hmyzu a 200 druhů ostatních živočichů. Procházku jednotlivými typy prostředí (biotopy) přírody znojemského regionu pak doplňuje interaktivní zóna, kde můžete přírodu Znojemska poznávat více smysly. Přivoníte si zde k několika bylinkám, hmatem poznáte vybrané přírodniny, porovnáte barvu, hustotu i texturu vzorků nejběžnějších dřevin Znojemska a díky zvukovým panelům si poslechnete zvuky různých živočichů. Na dotykových i stolních počítačích se pak dozvíte spoustu dalších doplňujících informací a najdete tam také nejrůznější hry. V sekci pro dospělé návštěvníky pak najdete informace o chráněných územích regionu. Obsah této sekce vchází z výpravné publikace Chráněná území ČR – Brněnsko, a je v expozici přístupný s laskavým svolením Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Věříme, že se v expozici živé přírody nudit nebudete a že touto cestou může přírodovědná expozice v muzeu přispět k výchově lidí a tím nepřímo i k ochraně mimořádných přírodních hodnot znojemského regionu.

> Otevírací doba

PO–ST, PÁ | 9.00–17.00 | ČT | 9.00–17.45

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj
Město: Znojmo
Ulice: minoritský klášter na ul. Přemyslovců 6

> Komentáře