Tip na výlet: Sněžné jámy (Śnieźne Kotły) – ledovcové kary | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Tip na výlet: Sněžné jámy (Śnieźne Kotły) – ledovcové kary

Foto: Turistika.cz

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Sněžné jámy jsou nejpozoruhodnějšími a nejlépe vytvarovanými ledovcovými kary v celých Krkonoších. Velká Sněžná jáma (Wielki Kocioł Snieźny) i Malá Sněžná jáma (Mały Kocioł Snieźny) se nacházejí už na polské straně Krkonoš (Karkonosz) doslova pár desítek metrů za česko-polskou hranicí. Ledovec se „zakousnul“ do severního svahu hlavního hřebene mezi horami Violík (Łabski Szczyt) (1.472 m n.m.) a Vysoké kolo (Wielki Szyszak) (1.509 m n.m.). Jámy jsou rozdělené úzkým skalním hřbetem Grzędą. Horní hrana Sněžných jam je v nadmořské výšce okolo 1.490 m. Svislé skalní stěny jsou vysoké (hluboké) až 200 metrů. Pohled dolů z několika zabezpečených vyhlídek je uchvacující. Velká sněžná jáma (to je ta východní) je 800 m dlouhá a 600 m široká. Na jejím dně jsou vidět dvě malá jezírka. Obě Sněžné Jámy společně tvoří přísně chráněnou přírodní rezervaci o celkové rozloze 127 hektarů. Jsou vzácným místem s nejbohatším výskytem horské flóry nejen v Krkonoších, ale i v celých Sudetech. Sněžné jámy lze obdivovat i zespodu při procházení po zeleně značené turistické stezce vedoucí kolem jezírek. Jen je potřeba mít na paměti, že stezka je poměrně náročná díky překonávání větších kamenů a hlavně v zimě je uzavřená! Pod svislými skalními útesy se na dně karů udržuje do pozdního léta sníh. Rekordní dobu se zde sníh držel v roce 1970, a to až do 2. září. Nad Sněžnými jámami v místě začátku úzkého dělícího hřbetu Grzędą, stojí výrazná dominanta hlavního hřebenu vysílací stanice RTV. Před ní se nachází malý skalní útvar známý pod jménem Krakonošova kazatelna (Czarcia Ambona). K horní hraně Sněžných jam přijdete po červeně značené Cestě česko-polského přátelství od východu či západu. Vystoupáte k ní také po žluté turistické značce od Labské boudy nebo z druhé strany rovněž po žluté značce od chaty Pod Łabskim Szczytem.

> Otevírací doba

dle počasí

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Špindlerův Mlýn
Ulice: ul. Sudecka 23 (ledovcové kary na severním a východním svahu Vys

> Komentáře